Балетно студио „Буратино“ кани на „Музикални десерти“ в Деня на детето

  • от PlovdivTime
  • 09:46, 01.06.2021

На 1 юни 2021 г., от 19 ч., на сцената на ДК „Борис Христов“ ще се състои премиерата на „Балетни десерти“ спектакъл на Балетно студио „Буратино“. Постановъчното заглавие на спектакъла бе провокирано от албума на Джоакино Росини – итал. композитор, „Музикални десерти“. Балетно студио „Буратино“ доразвиват идеята си и с помощта на Бенджамин Бритън – английски композитор и неговите „Музикални вечери“ опус 9, които създава отново върху музиката на Росини. Така хореографите Доц. Д-р Желка Табакова и Д-р Бонка Матова подчиниха своя замисъл на мелодичността на Росини, в която той е ненадминат. Разкриха света на балета, свят на емоции, вълнения, хармония и вечен стремеж към красота и доброта. В спектакъла участват всички ученици на балетното студио в настоящия момент.

„Десертите“ са различни, красиви, сладки и чаровни, с украса, без украса но всички вкусни.

За първи път колектива си позволява да интерпретира нов танцов стил. Върху симфоничното произведение на П.И. Чайковски – Концерт за пиано и оркестър №1., неопластика и съвременност се преплитат на фона на мащабното звучене и грандиозна оркестрация. Една визуализация на нежност и светла любов, почувствана от изпълнителите под въздействието на музиката.

За първи път към участниците на БС“Буратино“ бе привлечен Ясен Малевски доскоро ученик в Танцовата академия Цюрих, Швейцария и бъдещ ученик в Балетна академия Виена, Австрия. В откъса солира и Елица Йовчева, която танцува от пет годишна възраст в балетното студио. Елица завърши и СМУ „Добрин Петков“ Пловдив с цигулка. Сега тя е студентка в Музикална консерватория „Римски Корсаков“ в Санкт Петербург със специалност балетмайстор – репетитор. Елица направи и първата си хореография в постановката. Нейният „Десерт“ нарекохме „Споделен“. Гордеем се с нея. Гордеем се и с Теодора Богоева и Даниела Калчева, които танцуват също от деца в „Буратино“ – сега студентки в ПУ „Паисий Хилендарски“.  За тях двете хореографите довериха най-смелите си решения.

За колектива, след година пауза и невъзможност за работа е истинско предизвикателство този спектакъл. Децата вложиха цялата си любов към музиката и танца, а тази любов предизвика създаването на трогателни и увлекателни образи, които се надявам да зарадват публиката.

Малките „Десертчета“ ярко показват и заявяват своя талант и богато въображение.

„Десертите“ следват един след друг. Хубавите неща трябва да се споделят, това прави повече хора щастливи, защото споделяме преживявания, чувства и надежди.