Балерината Натали от Пловдив спечели обучение във Виенската Опера

  • от PlovdivTime
  • 15:33, 28.03.2022
Натали Станимирова Недялкова е вторият талантлив млад посланик на Пловдив, участник в програма „Полети“, който успя да се представи повече от блестящо на голяма европейска сцена.
 
Натали изчака търпеливо своя „звезден час“ и след премахване на ограниченията, наложени в резултат на ковид мерките в Австрия, успя да се яви през февруари на престижно прослушване в столицата Виена. Само преди седмица талантливата пловдивска балерина получи официална информация, че е одобрена още тази година да започне своето обучение в Балетната школа на Виенската Опера – едно от най-значителните музикални средища в Европа!
 
„Натали имаше възможността да посети всички часове на класа по балет, за който кандидатстваше, благодарение на подкрепата на програма „Полети“ на Фондация „Пловдив 2019“. От 28 февруари до 4 март, всеки ден, Натали репетираше с децата от 14,00 до 18,00 часа. Балетните зали са разположени в сграда, в непосредствена близост до самата Виенска опера. Там са и репетициите на обучаващите се за музиканти и оперни певци. Родители не се допускаха в помещенията. Децата влизаха самостоятелно. Прави впечатление, че дисциплината и отношението към изкуството са на голяма почит в училището. Класовете са с малък брой деца, които са разделени на групи от 5 - 7 ученика. Изучаваха класически танц - екзерсиз, станка, среда, ритмика, специални физически упражнения, палци, исторически танци. Изключително благодаря на фондацията за предоставена възможност!“, разказа майката на талантливото момиче - Даниела Недялкова.
 
На 10 март младата балерина получава писмо, че е приета за обучение в Балетното училище към Виенската държавна опера за следващата учебна година, а на 14 март получава второ писмо, с което я канят, ако има възможност да започне още сега.
„Изключително съм щастлив от тази новина!“, сподели изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев. „Субсидията, която програма „Полети“ предоставя за обезпечаване на разходи за такси за участия, пътни разходи, гранични такси и такси за задължителни документи, изискуеми от приемащата страна, разходи за настаняване и други е много важна за младите таланти от Пловдив. И когато резултатът е налице, това ни изпълва с гордост и удовлетворение, защото това е всъщност смисъла“, каза още Кирил Велчев.
 
„Идеята на „Полети“, както и на другата програма през отдел „Култура“ на Общината - „Инкубатор“ е даровити пловдивски деца да могат да преминат през различни образователни курсове и обучения, да се представят в национални и международни конкурси като посланици на Пловдив, да осъществят контакти, които да работят за тяхното професионално развитие и израстване и да носят славата на града ни като Европейска столица на културата. Сърдечно поздравявам Натали от мое име и от името на Кмета Здравко Димитров, по чиято идея миналата година стартира програмата. Вярвам в успеха на младите пловдивски дарования. Убеден съм, че тепърва ще чуваме за тях“, каза заместник-кметът Пламен Панов.
 
Той припомни, че Програма „Полети“ е насочена към изявени ученици в сферата на изкуството, хуманитарните и точни науки, екологията и новите технологии, обучаващи се от първи до дванадесети клас в държавни, общински или частни училища на територията на град Пловдив. Подкрепят се участия в международни конкурси, олимпиади, прослушвания, в майсторски класове, менторски програми, форуми, конференции и други. Програмата приема кандидатури постоянно до изчерпване на бюджета ѝ, като всеки кандидат има право на една успешна кандидатура в рамките на 12 месеца.