Азбучната колекция „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, пропътувала света, се връща при корените си

  • от PlovdivTime
  • 20:00, 29.10.2020

Азбучната експозиция е дело на ученици от български училища в пет държави, които са исторически и географски свързани в живота и делото на Кирил и Методий. Една година след създаването ѝ тя може да бъде разгледана отново от 30 октомври до 13 ноември. Мястото, където експозицията ще бъде разположена, е галерия „Пловдив“ - Общински съвет, ул. Авксентий Велешки“ №20. Официалното откриване на изложбата е в 18 часа.

В арт работилници ученици от Българските неделни училища в Александруполис и Ксанти, Истанбул, Шармелек и Будапеща, Рим и Българското държавно училище в Прага изобразиха графично глаголическите и кирилските букви, както и общ портрет на двамата братя.

Проектът  #ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ се базира върху исторически сведения за живота и делото на създателите на славянската писменост. Той  беше включен  в официалната програма на Пловдив–Европейска столица на културата за 2019г. и се съфинансира от Общинска фондация „Пловдив 2019”. Идеята за проекта е на екипа на Интернет #радиоТатковина.

Изложбата стартира своето пътуване през 2019  г. на Европейска столица на културата,  от Балабанова  къща в Старинен Пловдив. До края на година творбите на учениците обиколиха Солун, Александруполис, Истанбул, Шармелек, Будапеща, Прага и Рим.

По този начин се популяризира уникалния български принос към разнообразието на европейската култура чрез делото на Кирил и Методий - създателите на славянската писменост.