Ателие за писане на хайку дава старт на образователната програма на „Пловдив чете”

  • от PlovdivTime
  • 11:59, 08.03.2023

Литературният фестивал „Пловдив чете“ организира първата за тази година творческа работилница с вход свободен и предварително записване. Тя ще се състои на 18 март  от 11 до 13 часа в Младежкия център на Гребната база с писателя Владислав Христов, който ще предаде своите знания и умения за писане на хайку.

Ето какво разкрива той преди началото на своя хайку клас: „За незапознатите с хайку, тази поезия винаги е изглеждала лесна за разбиране и написване. Да, хайку е най-кратка поетична форма, но то съвсем не е просто тристишие, описващо произволна природна картина.

Всяко хайку съдържа в себе си нива от подсмили, ако нямаме знанието и подготовката да ги разчетем, те ще останат завинаги скрити от нас.

В първата част на този клас, заедно ще откриваме хайку, защото то е навсякъде около нас, ще прочетем някои от най-високите образци в жанра, ще говорим за основните правила, които трябва да спазваме при писане, а също така и за правилата, които може да нарушаваме, ще се запознаем с различните хайку школи и техните похвати.

Във втората част, вие като участници ще имате възможността да развихрите хайку-въображението си по зададени теми.

Преди самия финал, ще обсъдим вашите творби и ще направим заедно селекция от най-добрите сред тях.

И нека не забравяме - хайку е свободата да казваме много с малко думи. Не е никак лесно, но пък когато успеем - усещането не може да се сравни с нищо друго!”

Желаещите да се запишат могат да се включат като попълнят формуляр ТУК.

Менторът на творческата работилница Владислав Христов е роден  в Шумен. Бил е редактор в Радио „Бинар” (БНР), пише публицистика, кратки прози, поезия и хайку. Живее в Пловдив, работи като журналист и фотограф. Носител е на множество отличия в национални и международни литературни конкурси, сред които голямата награда „Basho-an” (2020) на Музея Башо, Токио. Пет години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Член e на Световната хайку асоциация и на „TheHaikuFoundation“. Негови хайку са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация „Frogpond“, Световния хайку клуб „World HaikuReview“ и десетки други. През 2016 г. хайку на Владислав Христов влиза в обучителната програма на Университета Кумамото, Япония. Съставител е на първия учебник по хайку на български „Основи на хайку”. Текстовете му са превеждани на 18 езика. Издадени книги: „Снимки на деца“ (кратки прози, 2010), „Енсо“ (поезия, 2012), „Фи“ (поезия, 2013), „Германии“ (поезия, 2014), „Обратно броене“ (поезия, 2016), „Продължаваме напред“ (публицистика, 2017), „Germanii“ (поезия, немско издание, 2018), „Комореби” (поезия, 2019), „Писма до Лазар” (поезия, 2019), „Мопсът на Вазов” (кратки прози, 2021).

Фестивалът „Пловдив чете“  се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.