Археологическият музей с поредица от събития за децата

  • от PlovdivTime
  • 16:20, 12.03.2021

Пловдивският археологически музей стартира нова поредица от събития, насочени към децата. Екипът спечели още един проект към Министерство на културата по конкурсна сесия „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“.

Той е насочен изцяло към децата и се стреми да отговори на съвременната информационно-динамична среда, в която те растат. Това е образователна инициатива, при която подрастващите ще учат чрез игри и различен тип интерактивни занимания, формирайки отношение към миналото, археологията, културното наследство и музея като институция.

Заниманията са съобразени с възрастта на детето и включват оцветяване на специално създадени увлекателни книжки; рисуване и моделиране, които развиват въображението и фината моторика; различни тематични работилници, запознаващи децата с археологията и древни занаятчийски практики; видеа с научна стойност; работа със съвременни технически средства (таблети) по време на изнасяните тематични беседи.

След двугодишния успех на инициативата „Археология за всеки“ и натрупаните впечатления относно интересите на посетителите, екипът на Регионален археологически музей – Пловдив е убеден, че музеят като институция може да достигне модерен облик като отговори на съвременните тенденции за образование и привличане на внимание както в подрастващите деца, така и в техните родители.