Ансамбъл „Дилянка” представи празнична програма в парк „Рибница” по случай 24 май

  • от PlovdivTime
  • 17:27, 22.05.2021

Фолклорна празнична програма, посветена на най-българския празник-24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се проведе в парк „Рибница” в район „Северен”.

Събитието бе под надслов „С традициите към науката”.

Представени бяха танци от различни етнографски области на България, за да се покаже многообразието и красотата на българския фолклор.Участие взеха и трите възрастови групи на фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка” с художествен ръководител Мария Кьосева, които представиха „Мъжки тракийски танци”, „Средногорска сюита”, „Бързай, бързай, че празникът наближава”, „Родопски танц”, „Русчуклийска сюита” и други.

Децата и младежите, облечени в пъстри народни носии, с огромен ентусиазъм се раздадоха на сцената. Последваха бурни аплодисменти от публиката.

„Традициите са част от автентичната българска култура.Приветствам талантливите малки и по-големи артисти от ансамбъл „Дилянка”, които избраха наближаващия празник-24-ти май, за да ни покажат прекрасните фолклорни ритми и съхраняването на българския дух.Нека помним, че предавайки обичаите и танците от поколение на поколение,  опазваме българщината жива”, каза кметът на район ”Северен” Стоян Алексиев.