Абитуриенти от различните етноси в Пловдив с общо послание за мир и толерантност

  • от PlovdivTime
  • 19:20, 02.06.2021

Първата младежка конференция на тема "Толерантност", организирана от възпитаниците и абитуриентите на Националната търговска гимназия (НТГ) в Пловдив и Фондация „Заедно“, се проведе в последния ден на Панаира на кулинарното изкуство "Етно кухня на колела". Срещата в аулата на НТГ бе в подкрепа на проекта на Лейла Ал Салах (12 клас) "Красота в различията". По време на форума учениците на елитната гимназия и представители на три религии от различните етнически общности в града обсъдиха прояви на дискриминация и нетолерантност, на посегателства върху исторически и културни паметници в Пловдив. Лейла Ал Салах, която е от сирийски произход и председателят на Фондация "Заедно" Лалка Златанова представиха свои проекти в подкрепа на каузата за запазване на толерантността и взаимното уважение между хората с различно вероизповедание в най-стария жив град в Европа. 

Младежи от арменската общност отправиха послание на български, английски и арменски за един по-добър свят. За тях думите на бъдещето са: мир, разбирателство, толерантност, равни. Представителите на общностите в Пловдив разказаха за лични преживявания и приятелства с хора от други религии и народности. В подкрепа на нашата "заедност" в този град, всеки един от нас показа, че е готов да загърби лични и семейни празници, в полза на осъществяването на съвместни събития, свързани с културата и традициите ни. Искаме да сме живия пример, че това е най-естественият начин да живеем тук. Това каза пред абитуриентите председателят на ОБС "Парекордзаган" в Пловдив и представител на общността във фондацията Хрипси Нурикян. 

В света е прието „руснаци“ да се наричат хора от 190 народности. Където и да отидем по света обаче, ние приемаме обичаите и традициите на местните жители и това е показателно за толерантността и готовността ни да уважаваме различията помежду си, сподели Мария Николова от руската общност и цитира думите на Питагор: "Понякога е по-лесно да кажеш на човек - Мразя те, ти си глупак! - отколкото да изречеш - "Прости ми, не съм прав!". 

Председателят на младежката организация на евреите "Шалом" Кристиян Ангелов провокира възпитаниците на Националната търговска гимназия да коментират най-често срещаните стереотипи, свързани с еврейския народ, а представителят на турската общност в Пловдив Ахмед Пехливан пожела на младежите от НТГ, след като завършат, да бъдат истински търговци - защото и в древността, и сега, за търговците нямат значение нито религията, нито народността на хората, с които работят. Председателят на Фондация "Заедно" Лалка Златанова ги посъветва да бъдат смели в мечтите си, да обиколят и опознаят света, за да имат най-голямото богатство - приятели от всички континенти.

Конференцията, в която участваха над 50 момичета и момчета от различни общности, завърши с обща снимка и дегустации на традиционните закуски на народите, представени в Петото издание на панаира "Етно кухня на колела". Събитието се реализира с пълната подкрепа на ръководството на националната гимназия и се организира съвместно от Лейла Ал Салах и Кристиян Ангелов от младежката организация на фондацията.