80% от родителите в Пловдив - готови да пуснат децата си на детска градина

  • от Добринка Димова
  • 15:30, 19.05.2020

80% от родителите в Пловдив са заявили готовност да пуснат децата си на детска градина или ясла. 60 на сто път са заявили, че от това зависи работата им. Това показва проучването, проведено от Община Пловдив през последните дни. „Очакваме между 60 и 80 процента от децата на тръгнат на градина или ясла”, съобщи пред наш репортер зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов.

Няма да се изисква медицинска бележка, на входа ще се мери температурата и всяко дете ще бъде проверено за симптоми. Родителите ще попълват декларация за информирано съгласие и за споделена отговорност относно мерките в детските градини/ясли. Също така те трябва да уведомяват персонала за здравословното състояние на детето и ако те самите имат симптоми.

Припомняме, че днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която детските заведения в страната могат да отворят врати на 22 май. В Пловдив е създадена организация и се очаква работата да бъде възобновена от следващата седмица.

„Ще отворят всички детски градини и ясли, както и всички млечни кухни. Това обаче най-вероятно ще се случи от следващия вторник – след почивните дни”, съобщи Стоянов. Той обясни, че са нужни няколко дни за подготовка - да се уведомят родителите, да се поръча храна, да се направи последен оглед на сградите, където е необходимо – да се напръска отново за кърлежи.

„Все още не са пристигнали указанията от Министерство на образованието. В момента гледаме заповедта на министъра и подготвяме нашите заповеди”, обясни Стефан Стоянов.

До момента в Пловдив няма нито един учител, който да е отказал да се върне на работа. Зам.-кметът обясни, че през целия период на карантината и педагогическият, и непедагогическият персонал са били на работните си места по график.

Приемът на децата ще се извършва при много строг контрол на входа на забавачките. „Даже в момента обмисляме да включим и медицински персонал от училищата поне за първата седмица. Ще се измерва температурата на децата. Има разработена методология за симптомите - кой се уведомява първо при съмнения за болно дете, кога се включва РЗИ и т.н. Това ще е един от най-важните елементи”, посочи зам.-кметът.

И той обаче се присъедини към призива на правителството и Националния оперативен щаб, ако има възможност децата да си останат вкъщи, тъй като това е най-сигурно за тях.