50 пловдивски ученици се включват в проекта “Пространство Култура“

  • от PlovdivTime
  • 17:13, 15.05.2022

Четвъртото издание на проекта „Пространство Култура”  стартира днес - 15 май, с темата „Тялото на града”. Над 50 ученици от горните класове на различни пловдивски училища взеха участие в първите уъркшопове.

Задачата беше свързана с идентифицирането на локации в Пловдив, които имат културно-туристически потенциал, но не са особено популярни като специален повод за посещение на града. Четирите локации, които учениците избраха, са Детската железница, Драматичният театър, Тютюневите складове и библиотека „Иван Вазов”.

За тези четири локации учениците ще работят в следващите две седмици. Всеки ученик ще работи за локацията, която неговата група е предложила. Работа ще бъде в 5 направления: Екскурзоводски текст за локацията – мястото, историята, фактите; Снимки и изложба на локациите; Предложения за мърчандайзинг и сувенири; Текстове за медиите; Литературни истории в 1 страница.

Днес учениците работиха в 4 групи като най-напред идентифицираха с метода „Мозъчна атака” няколко места, а след това избраха две от предложените. По време на почивка жури от преподаватели и водещи на уъркшоповете финализираха избора.

Следващият уъркшоп е на 22 май, от 11 до 13 часа, в музикален клуб „Петното на Роршах”. Заключителното събитие е на 29 май – отново от 11 до 13 часа - в Музикален клуб „Петното на Роршах”. На него ще бъде показана изложба за четирите локации, четири презентации на поставените задачи, ще бъдат прочетени най-добрите четири литературни текста, предварително селектирани и избрани.

Проектът  „Пространство Култура” се провежда със съдействието и финансирането на Община Пловдив. Организатор и изпълнител е сдружение „Сдружени пловдивски творци”.