5-годишният Стоян от Пловдив спешно се нуждае от помощта ни

  • от PlovdivTime
  • 17:22, 12.06.2020

5-годишният Стоян от Пловдив спешно се нуждае от помощта ни. На 23 юни момченцето ще бъде оперирано в Сърбия. За терапията и престоя в лечебното заведение обаче са необходими средства, с които семейството не разполага.

Стоян е роден  недоносен в края на 7-ия месец. Няколко месеца по-късно лекарите препоръчват да започне рехабилитация, защото изостава двигателно. След първата годинка от раждането му семейството чува диагнозата детска церебрална парализа, а впоследствие, след получен гърч, и епилепсия.

„Стоянчо не може да ходи и да се храни сам и му е необходима постоянна помощ в ежедневието.Има забавяне в говорното развитие, но е съхранен интелектуално и има голямо желание да бъде по-самостоятелен и да се развива”, описва състоянието му в helpkarma.com майката Люба Алексова.

Въпреки диагнозата и благодарение на непрекъснатите терапии, детето напредва. От раждането си до днес, по препоръка на лекарите, му е правена непрекъсната рехабилитация, също и кислородна терапия, посещава и плуване. През последните две години са включени и терапии с логопед, а от около година ходи и на езда.

„Преди две години Стоян премина безкръвна операция в Сърбия и тя повлия добре на спастичността в мускулите му, но заради порастването на височина, лекарите препоръчват да се повтори”, обяснява майката.

Важно е да не се прекъсват предписаните терапии, за да има шанс детето да бъде по-самостоятелно.

„Досега сме влагали всички сили и средства, за да му ги осигурим. Много голяма част от терапиите се заплащат, както и предстояща му операция в Сърбия. За съжаление, вече не успяваме да се справим с разходите и ни е необходима помощ”, споделя майката на детето.

Всеки, който иска да помогне, може да дари средства чрез helpkarma.com, кампанията Спешно да помогнем на Стоянчо!”