4 начина да улесните живота на децата си през учебната година

  • от PlovdivTime
  • 19:00, 03.09.2020

След първоначалния трепет от началото на учебната годината животът влиза в своя коловоз. И родители, и деца живеят с едно леко напрежение в душите дали ще се справят, дали ще успеят с всичко, дали ще се на нивото на очакванията на близките си (отнася се и за децата, и за възрастните).

Ние, като възрастни, разбира се прекаляваме в опитите да възпитаваме и обучаваме децата си. Стремежът за още и още знание, спорт, изкуства, добро държание и правила превръща нас в звероукротители, а децата ни – в зверчета.

Малките душички, а особено пък по-големите, които се разгръщат в млади възрастни, освен да учат, имат задача и да се самоопознават, развиват, растат, да се търсят и да се намерят, да си откраднат време от задълженията за малко почивка.

В крайна сметка това непрестанно натискане от страна на родителите и непрекъснати опити за измъкване от страна на децата изтощават всички ни и започваме да си крещим още през октомври.

За да не става така, имаме няколко идеи, с които да улесните живота на ученика си вкъщи, а и вашия собствен:

Дайте им време да си починат

Да причакаш детето на входната врата, когато се връща от училище и да му кажеш „сядай да си учиш уроците“, е равно на тормоз.

Само си представете какво ще ви е на вас, ако се приберете и вместо да си седнете на диванчето, сядате пак на компютъра и продължавате да работите.

Това че са деца, не значи, че са неуморими.

Не искайте пълно отличие на всяка цена

Срочните и годишните оценки са важни, когато се оформя дипломата. Но през годината е нормално да се появи някоя и друга по-ниска оценка. В крайна сметка гледайте голямата картина, а не малките пропуски.

Не ги претрупвайте с активности

Всеки родител иска детето му да е всестранно развита личност – да говори 3 езика перфектно преди седми клас, да е добър спортист и отличен певец.

Не може да стане, или ако стане, ще е с цената и на вашето, и на неговото здраве.

Най-важното на извънкласните занимания е на децата да им е приятно, защото това е техният начин да си починат.

Два или три пъти седмично е нормално да има извънкласни занимания, но всеки ден е от седмицата просто е прекалено.

Хубава храна и дни без никакви задачи

През пубертета децата растат толкова активно, колкото са растяли в първите месеци след раждането си. Уверете се, че се хранят добре и не им липсват витамини и чист въздух.

И един ден от седмицата трябва да им е истинска почивка. Така давате възможност на мозъка и тялото да си починат и да овладеят получената през седмицата информация.