300 гимназисти на Деня на кандидат-студента в Медицински университет-Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 19:42, 24.02.2024

Повече от 300 гимназисти, някои от които придружавани от родителите си и от преподаватели по биология и химия, взеха участие в Деня на кандидат-студента на Медицински университет – Пловдив. Ученици от Пловдив и областта, Бургас, Стара Загора, Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Ямбол изпълниха до краен предел най-голямата зала на Аудиторния комплекс на висшето училище, за да се срещнат с председателите на изпитните комисии по биология, химия, етика, скулптиране, социална медицина и здравен мениджмънт и да получат актуална информация за целия процес на кандидатстване. Още 110 се включиха онлайн в събитието, което се проведе в хибриден формат.

„Казвам ви „добре дошли“ като кандидат-студенти, а наесен ще се радвам да ви приветствам и като студенти на Медицински университет - Пловдив. Благодарим ви за интереса, който проявявате. Като виждам препълнената аудитория, това ми дава увереност, че имате амбиция за своето бъдеще, че сте отговорни към себе си и сте решени да влезете в първата сериозна житейска битка след гимназията – да се преборите за мечтаната специалност и университет“, приветства присъстващите проф. д-р Веселина Горанова – зам.-ректор по учебна дейност.

На въпроси на присъстващите отговаряха председателите на изпитните комисии по биология, химия, етика, социална медицина и организация на здравеопазването, както и по скулптиране. Промени в изпитните формати и балообразуването за предстоящата кампания няма.

Кандидатите за „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ полагат изпит по биология и химия на 1 юли.

Кандидатите за специалностите „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и за професиите от Медицински колеж се явяват на писмен изпит по етика, който ще се проведе на 3 юли. Кандидат-зъботехниците държат изпити по етика и скулптиране (5 юли).

Желаещите да учат „Управление на здравните грижи“ (ОКС Бакалавър) полагат писмен изпит по социална медицина и здравен мениджмънт, който ще се проведе на 4 юли.

От 3 юни до 26 юли е приемът на документи за специалност „Медицинска речева и езикова патология“.

„Изпитът по биология ще се проведе както миналата година. Тестовите задачи са съобразени с материала от общообразователната подготовка от първи гимназиален етап и няколко теми от профилираната подготовка. Във всяка писмена работа трябва да личи умението на кандидата да представи знанията си по съответната тема. Съветът ми е четете добре въпросите“, обърна се към кандидат-студентите доц. Мария Казакова – председател на комисията по биология.

„Химията проверява логическата ви мисъл, което е важно за професията“, каза председателят на комисията по химия доц. Стела Димитрова.

Проф. Бианка Торньова, която оглавява комисията по етика, уточни, че изпитът включва две основни задачи – тест с 20 въпроса от затворен и отворен тип и аргументативен текст, свързан с избора на съответната професия. Ежегодният курс по етика ще се проведе на 20 април.

На 17 април е първият курс по скулптиране, информира председателят на комисията по скулптиране проф. д-р Явор Калъчев, а втората дата ще е в края на май. Курсът е в рамките на три дни, в които кандидат-студентите ще моделират 4 зъба от конкурсната програма.

Какви са сроковете за подаване на документи, има ли промени в балообразуването, начините за поправка на грешно отбелязан въпрос, комисията ще чете ли чернова – това бяха част от въпросите, които отправиха присъстващите в залата младежи. Комисията отговори и на онлайн поставените въпроси.

Веднага след приключване на срещата се проведе и Денят на отворените врати. Ученици и родители разгледаха част от учебната база на МУ-Пловдив, водени от преподаватели и служители.