29 ученици и студенти създадоха плакати за 20-годишнината на „Пловдив чете“

  • от PlovdivTime
  • 14:24, 23.05.2022

29 ученици и студенти са се включили със свои проекти в конкурса за плакат по повод 20-годишнината на фестивала „Пловдив чете”. Творбите им ще бъдат показани в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов” на 25 май от 17.30 ч. Плакатите ще бъдат изложени там до 9 юни. Победителите в конкурса ще бъдат наградени по време на официалното откриване на експозицията.

„Основната задача на конкурса, обявен през месец март, бе да включим младежи в подготовката на фестивала и самите те да допринесат със своите свежи идеи и вдъхновение. Получени бяха 34 проекта. За да насърчим участието на младежите в следващи конкурси, екипът на фестивала реши да представи всички предложения в изложба, а постерът, отличен с първа награда, ще бъде отпечатан в тираж от 300 бройки”, казват организаторите от издателство „Жанет 45”.

В конкурса участваха 29 ученици и студенти, които бяха оценени от авторитетно жури в състав: Костадин Отонов – художник и преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“ /на негово име се провежда училищен конкурс за плакат/; Петър Чучулигов – преподавател по „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“; доц. д-р Александър Гьошев - ръководител катедра „Дизайн“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, и Елица Сърбинова – художник и илюстратор.

След гласуване журито отличи с първа награда Георги Георгиев, студент в Национална художествена академия в София. Второто място си поделиха студентите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ - Христина Ангелова и Дамян Енев. Трета е работата на Теодора Узунова, ученичка в специалност „Рекламна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“-Пловдив. Определени бяха и три поощрителни награди: първа  – за Виктория Видевска, възпитаничка на НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив и настояща студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“,  втора – за Гергана Андреева, студентка в специалност „Графичен дизайн и реклама“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ и трета – за Костадин Лайдов, ученик в „Национална гимназия по сценични и екранни изкуства“ – Пловдив.

Фестивалът „Пловдив чете“ се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.