15-годишната Ира бе част от Amsterdam Marimba Weekend с подкрепата на “Пловдив 2019“

  • от PlovdivTime
  • 13:28, 04.04.2022
Програма „Полети“ на „Пловдив 2019“ подкрепи 15-годишната Ира Илиева от Пловдив за участие в майсторските класове на Amsterdam Marimba Weekend.
 
„Благодаря от сърце на целия екип на Фондация "Пловдив 2019" за подкрепата и възможността да бъда част от Amsterdam Marimba Weekend!“, написа 15 - годишната Ира Илиева, възпитаничка на НУМТИ „Добрин Петков“ Пловдив, в благодарственото си писмо до екипа на фондацията, с чиято подкрепа тя участва в майсторските класове на Amsterdam Marimba Weekend от 17 до 20 март 2022 година.
 
В четирите дни, Ира успя да се включи в майсторски класове, открити репетиции, индивидуални уроци и съвместна работа с преподаватели и изпълнители от световна класа, сред които Fumito Nunoya, Татяна Колева, Rachel Xi Zhang, Симон Мюлер, да посети световни премиери и впечатляващи концерти в Амстердам. Ира изказа и специални поздравления и благодарности на българската перкусионистка Татяна Колева и целият екип на Amsterdam Marimba Weekend за перфектната организация и прекрасна атмосфера.
„Надминаха и най-смелите ми очаквания! Толкова разнообразна програма! От класическа музика, транскрипции до джаз, импровизации, съвременна музика. Красива музика, изпълнена на 3 прекрасни сцени: Парка на органите, прочутия амстердамски джаз клуб Bimhuis и базата на Pustjens Percussion Products - Студио Генератор. За първи път чух балафон на живо (африкански ударен инструмент) в изпълнение на повдигащия настроението Kanazoé-Orkestra. Като финал беше Grand Jam Session - изпълнение на четирима перкусионисти и четирима органисти, в залата на органите, където има 8 органа (4 огромни църковни органа и 4 по-малки). Цялата зала се изпълваше със звук. Неописуемо!“, пише още в писмото на Ира.
 
Младият талант от Пловдив е поредния участник в програма „Полети“, насочена към изявени ученици в сферата на изкуството, хуманитарните и точни науки, екологията и новите технологии, обучаващи се от първи до дванадесети клас в държавни, общински или частни училища на територията на град Пловдив.
 
Програмата подкрепя участия в международни конкурси, олимпиади, прослушвания, в майсторски класове, менторски програми, форуми, конференции и други. Субсидията, която програма „Полети“ предоставя е за обезпечаване на разходи за такси за участия, пътни разходи, гранични такси и такси за задължителни документи, изискуеми от приемащата страна, разходи за настаняване и други. Програмата приема кандидатури постоянно до изчерпване на бюджета ѝ, като всеки кандидат има право на една успешна кандидатура в рамките на 12 месеца.
 
За участие в програмата, вижте тук: https://cutt.ly/ZDlymLe