14 ученически банди показаха на сцената в Лаута, че духът на рока е жив

  • от PlovdivTime
  • 18:56, 19.06.2023

Седмото издание на S'COOL ROCK FEST 2023 събра на една сцена в парк "Лаута" в Пловдив в рамките на два дни ( 17 и 18 юни) младия дух на негово величество Рока. Преваляванията от дъжд по време на уикенда съвсем не повлияха на вярната публика – фенове, приятели, съученици, роднини, дошли да видят и чуят 14 невероятни ученически банди от цялата страна.

Преди основните концерти в двата дни се проведоха китарни клиники и уъркшопове като съпътстващи събития, с участието на ментори и преподаватели от водещи школи по китара в Пловдив. По този начин младите музиканти имаха възможност да се запознаят с нови техники на музициране, с идеята те да бъдат насърчавани да овладяват нови знания, умения и да бъдат стимулирани към творчество. 

S`Cool Rock Fest 2023 отново се превърна в събитие, обединяващо публиката и младите изпълнители на стойностната рок музика в едно цялостно преживяване, едно от предизвикателствата в сферата на музикалното изкуство в Пловдив. Мотото тази година беше „Рокът за едно по-добро бъдеще“.

В първия ден на сцената забиха групите НеЩо ЦвЕтНо – Пловдив, ASTREA – Пловдив, SELF DOOMED – София, ГРАФИТ – Силистра, РИБКА – Пловдив, DEAT MAG – Пловдив, THE NEWBIES – Карлово, NAUTILUS BAND – Първомай.

В неделя се изявиха RICHARD MANTA – Пловдив, ANIMA – Пловдив, EMBRACE OF THE STORM – София, DEATH ROW – Ямбол, DARZZ – Пловдив, REBELS – София, FREAKDALE – София и ИНСТИНКТ – София.

Фестивалът за авторска музика на младите, ученическите рок групи от цяла България няма конкурсен характер и традиционно всички банди получиха подаръци от спонсори, вносители на музикална техника, продуцентски компании и други фирми от сферата на музикалния бизнес.

Наричат S'COOL ROCK FEST 2023  „Фестивал на рок децата, на бъдещето на България“. Купонът, доброто настроение и незабравимите преживявания съпътстваха както 14-те ученически рок групи, които се качиха на сцената на двете фестивални вечери, така и публиката, която не спря да танцува и да подкрепя фаворитите си. В края на феста, за да подкрепят младите таланти, се включиха и две от най-емблематичните пловдивски групи - НеЩо ЦвЕтНо  и RICHARD MANTA!

Както всички предишни издания, настоящото 7-мо премина с много публика от фенове, приятели и родители, подкрепящи и аплодиращи младите музиканти, а групите показаха завиден за възрастта си професионализъм. Подкрепяха се една друга, помагаха си, и със сигурност създадоха приятелства. Младите таланти споделиха, че с нетърпение очакват следващото  издание на феста. Обединени от любовта към музиката, някои от младите музиканти признаха, че са започнали да репетират без да имат някаква конкретна визия за своето развитие, но към днешна дата всички те са вече убедени, че с труд, желание, постоянство и креативност, човек може и трябва да постига мечтите си. Дори и професионалният път да ги отведе в друга посока, любовта към рок музиката ще е нещо, което ще запазят завинаги в сърцата си, споделиха още участниците.

Организатор на фестивала S`Cool Rock Fest 2023 е Сдружение "Активна подкрепа за креативност“ Пловдив. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество ”.