14-годишен талант от НУМТИ “Добрин Петков“ е най-добрият млад музикант в анкетата “Алегро виваче“

  • от PlovdivTime
  • 17:52, 01.06.2022

Пловдивчанинът Александър Вичев е тазгодишният носител на наградата за най-добър млад музикант в националната анкета за класическа музика „Алегро виваче” на Българското национално радио. Талантливият 14-годишен изпълнител учи перкусии в Националното училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” при преподавателя Пенчо Пенчев.

Анкетата на предаването на „Хоризонт” се проведе за 31-ви път през месеците януари и февруари 2022 г. и отново даде шанс на слушателите на БНР да определят кой от българските музиканти ги е вдъхновил най-много с изявите си през изминалата година.

Наградата "Активна творческа дейност" получи диригентът Кирил Търпов, художествен ръководител и главен диригент на Хоровата школа в Свиленград. За известно време той бе директор на фондация „Пловдив 2019”.

За „Музикант на годината 2021” бе обявена пианистката Надежда Влаева.

Вокалният ансамбъл "Фортисимо" от Бургас с ръководител Милена Добрева спечели приза "Ансамбъл на годината" за втори път, с което създаде прецедент в историята на допитването.

Музикален проект на 2021 г. стана Детският хор на България – мащабното събитие, организирано от Българския хоров съюз, което събра на една сцена 10 хорови формации от цялата страна. Наградата получи маестро Славил Димитров.

В категория "Юбилей" беше отличен големият български пианист Людмил Ангелов за неговата 60-годишнина.

За шести пореден път екипът на предаването връчи наградата "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант, този път на Стоян Караиванов, изпълнител на бандонеон.

Фотографии: БНР