120 млади инженери от ТУ в Пловдив влизат в индустрията

  • от PlovdivTime
  • 11:55, 23.07.2020

120 абсолвенти от Техническия университет – филиал Пловдив защитиха дипломните си работи по 12 бакалавърски и 10 магистърски програми. Средният успех на защитите, постигнат от абсолвентите е близо 5,00. Най-високото постижение е на десетимата млади инженери от специалността „Автоматика, информационна и управляваща техника“ - 10 дипломни проекта – 10 пълни шестици. Дипломни работи защитиха и студенти, които ще работят в предприятия от военно-промишления комплекс на България. Те вече са инженери по специалност „Машиностроене и уредостроене“ със специализация „Оръжейно и боеприпасно производство“ и по специалност „Машиностроителна техника и технологии“ със специализация „Технология на специалното производство“.

Средната продължителност на подготовката на дипломните проекти за различните специалности в Техническия университет – филиал Пловдив варира между 2,5 и 4 месеца. Според преподавателския екип на висшето учебно заведение тази продължителност на разработките почти не е била повлияна от необходимостта студентите да се готвят в къщи. „Заради коронавируса се наложи студентите ни да работят по-самостоятелно и в този смисъл самостоятелната работа беше за сметка на екипната работа. Това донякъде промени и тематиката на дипломните проекти, налагаше се младите ни колеги да акцентуват на инженерни идейни проекти.“ - коментира деканът на факултета „Електроника и автоматика“ доц. д-р Георги Ганев.

Работата по дипломните проекти в условия на коронавирус научи нас - преподавателите и най-важно – научи нашите възпитаници, да организираме по-добре времето за съвместна работа, коментира деканът на факултета „Машиностроене и уредостроене“ доц. д-р Христиан Панайотов. Доцент Панайотов си спомня още, че е имало седмици, в които той е бил на разположение на дипломантите си до 20 часа в денонощие. В последна сметка всички студенти са успели да извършат и лабораторните си анализи. Организацията на времето за това беше много стегната, защото в лабораторията работехме само един преподавател и един студент, каза доц. Панайотов.

ОТЛИЧНИЦИТЕ

Преди да запише специалността „Компютърни системи и технологии“ Нина Гърдева никога не се е занимавала с програмиране. Амбицията й я прави изключително силна студентка, стипендиант на фондация „Юрген Дорман“. Четири години по-късно тя защити дипломната си работа с пълно отличие. Ето какво разказва абсолвентката. „Дипломната разработка, която защитих е „Проектиране на генератор на мрежов трафик за насочени експерименти“. Това е програма, която генерира пакети с информация. Тя може да се използва не само от специалисти, но и в нашия университет при обучение на студенти. Може да се ползва дори от всеки, който иска да направи дома си „умен“. Моят генератор не е разработен с цел продажба или патент. Искам той да служи добре на всеки, който има нужда от него. Предимството му е, че поддържа много точно разпределение на полезния товар на пакетите.“ Нина Гърдева не иска да спира дотук. Наесен тя ще запише магистратура по същата специалност.

Асен Иванов прави магистърската си разработка както в авиационната фирма, където работи, така и в Техническия университет – филиал Пловдив. Тя е посветена на защитните покрития на самолетите Ербъс 320 и Ербъс 350. „Изследвах качеството на защитното покритие върху алуминиевите части на самолетите. Разработката ми имаше за цел да изследвам дали и доколко, ако се обърка нещо в производството, този защитен слой ще си свърши работата и дали ще се появи корозия. Именно корозията е най-големият враг на авиационната индустрия.“ - пояснява Асен Иванов. Изследванията си той прави в лабораторията на френската компания Латекоер, като тестовете продължават няколко месеца. Той вече работи в нея като технически инженер по качеството.

„Обучението в Техническия университет – филиал Пловдив ми дава предимства в работата и най-важното е, че имам по-общ поглед върху работата на целия самолет, докато по-тесните специалисти са съсредоточени върху отделни части от него. Знанията ми позволяват да правя и по-задълбочен анализ на проблемите в производството, които неминуемо възникват.“ - заключи инж. Иванов.