12-годишната Дария Русева от Пловдив спечели наградата на Classic FM radio

  • от PlovdivTime
  • 12:42, 06.07.2022

12-годишната виолончелистка от Пловдив Дария Русева спечели наградата на Classic FM radio от Националния конкурс „Cantus Firmus”. Аудиторията  подкрепи нейното изпълнение с 375 гласа. На сайта на медията бяха публикувани видеозаписите на всички 25-ма участници във втория тур и през изминалите 10 дни публиката даде своя независим вот.

Дария Русева спечели и ІІІ награда в своята категория, присъдена от журито на втория тур от състезанието. Талантливата виолончелистка е родена в Пловдив и учи в класа на Юлия Марковска в НУМТИ „Добрин Петков“ в родния си град.

През септември  предстои третият етап от събитието – Академия за оркестър, в която ще вземат участие финалистите от ІІ и ІІІ възрастова група на конкурса, както и тримата носители на награди в І група. Академията има за цел да развие оркестрови умения у младите музиканти, които ще бъдат полезни за тяхната бъдеща реализация. Основен ментор и преподавател в нея ще бъде маестро Веско Ешкенази – дългогодишен концертмайстор на Концертгебау оркестър Амстердам.

„Пожелавам на всички участници в академията много сила и вяра в това, което правят, за да може техните усилия да дадат необходимия резултат!“, сподели за Classic FM радио организаторът на събитието Васил Димитров. Той подчерта, че тазгодишното издание на конкурса се реализира по повод 20-годишнината от създаването на Оркестъра на Класик ФМ радио.

„Ансамбълът успя да даде път на много млади изпълнители в тяхната кариера като оркестрови музиканти“, каза още той.

Заключителният концерт на събитието е на 1 октомври 2022 от 19:30 ч. в зала „България“ в рамките на „Европейски музикален фестивал“.

Националният конкурс и академия за оркестър на „Кантус Фирмус“ се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“.  В първото издание през 2021 година отличието на Classic FM радио бе спечелено също от пловдивчанин - талантливия пианист Радослав Чиколов.