116 ученици се записаха за обучение в Модерна академия на изкуствата в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:48, 02.03.2022

116 ученици от различни пловдивски училища се записаха тази учебна година в Модерна академия на изкуствата "Синдикат" - единадесета поред. Академията стартира на 5 и 6 март със занимания в Музикален клуб "Петното на Роршах" и ще продължи през месеците март, април и май. Учениците ще се обучават в 8 програми - „Творческо писане”, „Графичен дизайн и фотография”, „Модерна музика”, „Съвременни визуални изкуства”, „Екранни изкуства”, „Модерни методи на мислене”, "PR и реклама в областта на изкуствата" и "Културен туризъм" от преподаватели - практици в своята област. Изпитите в края на Академия а ще бъдат свързани с различни индивидуални и групови проекти.

Специално внимание тази година е отделено на практикуми, уъркшопове, мастър класове. Предвидено е проектно-базирано междупредметно обучение с работно заглавие "Новите места на Пловдив", обхващащо учениците от 4 програми - "Културен туризъм", "Графичен дизайн и фотография", "PR и реклама", "Модерни методи на мислене". Програмата "Екранни изкуства" ще включва работата по кратки репортажни филмчета с телефони, "режисьорска книга" по кратък сценарий, работа по филм , TV предаване. Учениците в програмата "Съвременни визуални изкуства" ще работят по проекти, свързани с модерното изкуство, а тези от "Модерна музика" - с проучване на пловдивски музикални групи и известни музикални клубове.

Мастър-класовете на Васил Върбанов в програмата "Модерна музика" и Александър Секулов, в "Творческо писане", ще бъдат през април.

Нашите деца имат нужда от утеха, кураж, дух, творчество, изкуство, особено във времена като днешните - 2 години ковид и ужасна трагедия близо до нас. Всички писма за записване, които организаторите получават от учениците, показват огромно желание в нашите млади хора да бъдат заедно, да се развиват, да разширяват хоризонтите си, да учат, да правят и разбират творчеството. Работата в проекта Модерна академия на изкуствата "Синдикат" за организаторите и преподавателите, е мисия и кауза - вече 11 години, но особено сега.

Проектът "Модерна академия на изкуствата "Синдикат" се изпълнява с финансиране от Община Пловдив и собствено финансиране на организатора „Сдружени пловдивски творци".