1000 деца от цялата страна се включват в юбилейното издание на конкурса “Орфееви таланти“

  • от PlovdivTime
  • 09:53, 19.01.2024

Над 1000 талантливи деца от цялата страна ще се включат в 10-ото юбилейно издание на Международния конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви таланти". Специално за годишнината конкурсът ще се проведе в рамките на четири дни, от 1 до 4 февруари, а традиционен домакин на богатата програма е Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев". Официалното откриване е на 1 февруари от 10 часа в концертната зала на Академията.

10-ото издание стартира с конкурсната си част, в която в първите два дни едновременно в шест зали на Академията 30 доказани експерти в своите музикални области ще оценяват участниците. Председател на журито е ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак. Професионалната работа продължава и в Националната фолклорна среща "Мост между поколенията – песенният мост на Елена", в която ще се състоят поредица от майсторски класове по народно пеене и народни инструменти с гост-преподаватели Ваня Вълкова, Жечка Сланинкова, Васил Василев, Владимир Владимиров, Данка Цветкова, Деница Василева, Иван Георгиев, Пейо Пеев, Сорина Богомилова и сестри Георгиеви.

Вторият ден от 10 часа започва и  семинар на тема "Народна музика, фолклор, авторство и авторски права" с лектори Румяна Цинцарска, проф. д. изк. Лозанка Пейчева, проф. д. н. Венцислав Димов. На следващия ден отново в 10 часа пък започва семинарът "Накратко за джаза" с лектори доц. д-р Жан Пехливанов, доц. д-р Петър Салчев, доц. Едуард Сарафян и доц. д-р Петър Койчев.

Конкурсната програма на 3-ти и 4-ти продължава за даровитите кандидати в направления "народно пеене" и "народни инструменти". Майсторски клас по класически инструменти и пеене ще се води от ректора на АМТИИ порф. Новак с участието още на Пенчо Пенчев, Едуард Сарафян, Борислав Ясенов, Петър Салчев, Людмил Петков, Стела Динкова и Ангел Маринов.

Четири концерта в четирите поредни вечери ще зарадват публиката с изпълнения на участниците, техните ментори и професионалистите и ще се състоят в Концертната зала на АМТИИ с начален час 19 и с вход свободен. Вечерта на 1 февруари ще завърши с концерт на Академията на майсторите обучители в съпровод на Академичния народен оркестър, втората вечер аудиторията ще се наслади на общ концерт на менторите и техните ученици от майсторския клас, проведен през деня. Вечерите на 3 и на 4 февруари ще завършат с класически концерти.

Организатори на "Орфееви таланти" са АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" и СНЦ "Български национален младежки фолклорен съюз". Конкурсът се провежда под патронажа на Министерство на културата. Включен е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, чрез която класираните индивидуални изпълнители на първо, второ или трето място, в четвърта възрастова група 8-12 клас, получават едногодишна парична стипендия.

Снимката е илюстративна