Звездно мецосопрано учи дирижиране в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 17:27, 13.11.2018

Проф. Урош Лайовиц

Звездното мецосопрано Дуня Вейцович учи дирижиране в Пловдив. 75-годишната хърватка със славна кариера е сред учениците от курса на проф. Урош Лайовиц, който се провежда с оркестъра на Държавна опера-Пловдив. 

Вейцович изпълнява знакови роли в най-големите оперни театри в Европа и Америка. Репертоарът й е разнообразен, а в кариерата си на прима си партнира с изключителната българка Анна Томова-Синтова в Кралската опера на Стокхолм под диригентството на Херберт фон Караян. 

Тя е част от легендарния запис на „Летящият  холандец” по Вагнер с Берлинския симфоничен оркестър и хора на виенската Щатсопер под диригентството на Херберт фон Караян. Там дуня изпълнява трудната партия на Сента – дъщерята на норвежкия моряк  Даланд. 

Ето какво написа диригентът от Пловдивската опера Драгомир Йосифов: „Тази жена знае какво е диригент, повярвайте, и - подчертано - що е музика. И когато застане на пулта, това личи. Това, че иска да учи, да контактува с музиката и другояче, да започне от подножието, когато е била на самия връх... това е великолепно“.

Курсът на диригента Урош Лайовиц - дългогодишен преподавател в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, работил с най-големите оркестри в света, ще продължи една седмица. Финал на обучението ще сложи симфоничен концерт на 16 ноември от 19 часа. В програмата са включени Моцарт – Симфония № 40, сол минор, KV 550 и Римски-Корсаков – Симфонична поема „Шехерезада“ оп.35.