Знакови български писатели разказват истории на самотни възрастни хора в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 09:52, 25.04.2022

Литературно четене в рамките на инициативата “Да се чуем!” ще има между 17.30 и 19.30 ч. в Народна библиотека „Иван Вазов”. Изложбата под същото мото ще продължи един месец до 28 май.

Проектът представя историите на самотни възрастни хора, написани и разказани от знакови български писатели. Той цели повишаване на социалната ангажираност по отношение на възрастните хора в България със средствата на литературата. По-специфично, проектът популяризира литературни портрети на възрастни събеседници, написани от български писатели на базата на телефонни разговори.

„Чрез телефонните интервюта им дадохме глас, а под талантливото перо на Виргиния Захариева, Георги Господинов, Достена Лаверн, Мария Донева, Надя Радулова историите на Людмила Иванова, Нели Михайлова, Лина Джамбазова, Пенка Димова, Мария Атанасова, Пенчо Жеков, Дана Ангелова, Лиляна Николова, Виолета Танева и Стана Ангелова бяха преведени в строфи”, казват от фондация „Елизабет Костова”.

Проектът се осъществява в партньорство с Пенсионерски клуб "Централен" в Пловдив. Той е част от програма” Наследство II” като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата на ОФ „Пловдив 2019".