Здравният министър с три сценария за излизане от пандемията

  • от PlovdivTime
  • 10:42, 16.04.2021

Три варианта за излизане от пандемията очерта здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.  Всичко зависи от това кога българският народ ще постигне така наречения колективен имунитет на база преболедували и ваксинирани. Първият сценарий е оптимистичният и гласи, че до края на юни вече ще има достатъчно имунизирани.  Вторият вариант, който бе определен от проф. Ангелов като реалистичният, е колективен имунитет да бъде постигнат до края на юли.

Песимистичният сценарий е имунизацията да не тече в добри темпове и да постигнем тази защитна бариера чак към края на август. 

"Всичко зависи от темпа на ваксинацията", посочи министърът на здравеопазването. 

По повод разформироването на Националния оперативен щаб, Ангелов коментира, че това е логично решение помоли политиците да не се упражняват върху него и да не се търсят задни мисли в това решение. 

"Здравеопазването не може да е боксова круша, уморихме се от политика в здравеопазването, нека поне в тази сфера бъдем максимално нормални. Логично е да бъде разформирован Щабът, тъй като той е надинституционална структура, която контролира държавни органи. Нормално е следващият премиер да сформира свое такова консултативно звено", посочи Ангелов. 

Той бе категоричен, че дотогава като министър в оставка редом със своите колеги ще продължи да носи отговорност по здравните въпроси и пандемията. 

"620 хиляди души са ваксинирани у нас", съобщи проф. Гигов. С този темп към момента всички ваксини, пристигнали в България са използвани веднага и се запазват втори. 

Проф. Ангелов съобщи, че в седмицата от 26 април ще имаме и първата голяма доставка от 138 060 дози от "Пфайзер", през май пък се очаква да получим 1,5 млн. дози, а през месец юни - 1,6 млн. дози.

"Това ще позволи да се слагат по 55 000 дози дневно от „Пфайзер“, допълни здравният министър. 

"Няма повод за притеснение относно нови щамове, които се разпространяват у нас", заяви проф. Тодор Кантарджиев. Според него новите варианти могат да се разделят на две групи. В първата са тези, които будят притеснение, това са британски, бразилски, южно-африкански и нигерийски. Те са притеснителни, тъй като променят щама и водят до различни мутации – по-бързо разпространяване, промяна във възрастта на заболеваемост и пр.

Във втората група са тези варианти, които все още са доказани и не са напълно доказани. Това са френски, чешки и румънски.

За първия все още няма данни за разпространяване извън областта Бретан във Франция, другите два също се изследват, но все още няма тревожни данни.

В Северна България има два случая на заболели с британския щам жени на 60 и 65 години. При тях се е засякла притеснителна мутация и затова се изследват и секвенират по-задълбочено пробите от областта, но за момента няма повод за притеснение, стана ясно от изявлението на проф. Кантарджиев.

"Втори сме в ЕС по брой смъртни случаи от коронавирус, на 11 място сме на Балканите по брой новозаразени. Това показват данните на 14-дневна база", обяви и доц. Ангел Кунчев.

В ЕС пред нас е Унгария, а на Балканите - Северна Македония. В момента заболеваемостта у нас е 570 на 100 000, като през последните дни тя е около 515 на 100 000. По отношение на брой заразени, в момента сме на 11 място в ЕС и 4 на Балканите. В областите в страната няма драстични разлики.

Най-висок е броят на заразените в София-град, Варна, Русе, Перник, София-област, Бургас. Най-нисък е във Видин, Разград, Кърджали, Пазарджик, Габрово.

„Трета седмица намаляването на заразените върви с еднакъв темп и се надяваме да продължи така. По отношение на смъртността все още данните са тревожни, но такава тенденция има и в Европа – увеличават се критичните случаи за сметка на заразените, пада и възрастта“, каза още Кунчев.

Той коментира, че се наблюдава лек спад на случаите в Европа, но все още има страни, които са в критична зона. Това са Полша, Унгария и Швеция.

Кунчев даде пример с Португалия, която се е справила с пандемията и с Швеция, където данните са тревожни.