Здравният министър: Не се поддавам на натиск, последователни сме в разхлабването на мерките

  • от PlovdivTime
  • 13:52, 23.01.2021

 

 Изходящите числа за ваксинираните в сферата на образованието се променят във възходяща посока. Все повече учители и непедагогически персонал иска да се ваксинира, като при първото преброяване числото бе 21%, а сега е над 30%, обяви здравния министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на РЗИ, Агенция социално подпомагане и регионалните образователни инспекторати от Североизточна България.

 

Целта е фаза 1 на ваксинирането да приключи до края на януари, а втората фаза да започне през февруари, когато ще обхване образователната и социална система.

 

„Осигурени са необходимите дози ваксини за второто убождане. Спокойни сме на тема ваксиниране и нямаме притеснения от информациите, че „Астра Зенека” ще забави доставките си в ЕС. В най-лошия случай ще имаме ваксини за 2 млн. граждани, в най-добрия 3 млн. за тази година. Това е напълно достатъчно”, каза проф. Ангелов. Той отново коментира и ситуацията с мерките, като заяви, че сегашната ситуация е съобразена и с новия щам от Великобритания.

 

„ Няма да отстъпим от позициите си за постепенно разхлабване на мерките по сектори – първо здравето, след това учениците и яслите, а сега ще разхлабим култура и спорт. След това ще наблюдаваме тенденцията 14 дни за следващата крачка. Връщаме си живота такъв какъвто беше, всички дискусии на различни браншове, които вървят ни радва, тъй като водим този разговор, а не онзи за недостиг на линейки, болнични легла и изоставени пациенти. Не очаквайте от мен да взема решения под натиск. Доказал съм две неща – последователен съм в думите и действията си и всичко, което съм казал се е случило”, каза проф. Ангелов. Той допълни , че ресторантьорския бранш е изключително важен и разговорите ще продължат с тях, но най-важно е да се изкара нашият народ от тази криза и да постъпим правилно.