Здравко Димитров: Селата до Пловдив да станат квартали, системата иначе няма да издържи

  • от Благовест Андонов
  • 12:30, 27.12.2021

-Г-н Димитров, каква година изпраща Пловдив от вашата гледна точка? Мандатът бе преполовен, доволен ли сте от свършеното до този момент?

- И трудна, и успешна година. За съжаление, продължаваме да се борим с тази пандемия, която се отразява във всеки аспект на обществения живот. Три пъти се явявахме на избори заради политическата криза. Имаме и финансова такава. Всичко това няма как да не се отразява на местното управление.

Въпреки това всички обекти, които трябваше да започнат стартираха, независимо, че имаше обжалвания. При някои имаше неудобства, като ремонтите на бул. „Христо Ботев” и „Санкт Петербург”, но всичко е в срок. Дейностите по тях не са години, а месеци!

Дадохме основите на общинското дружество за екологичен градски транспорт. С бързи темпове се строят детски градини, които ще бъдат повече от 12-те обещани в началото на мандата.

-В кои сфери трябва да се обърне повече внимание?

-Искаме ми се по-бързо да се справим с трафика в Пловдив. Тук обаче целите са дългосрочни – нови пътни връзки, по-добър градски транспорт, градска железница. Не можем с магическа  пръчка да оправим цялата инфраструктура. Няма и друга община, в която административните центрове да се още два, както е с „Марица” и „Родопи”. Това натоварва цялата система.  Всеки месец влизат 6 млн. коли, може да сметнете колко е на годишна база.

-Накрая на годината излизат резултатите от преброяването. В този смисъл време ли е за сериозна териториална реформа?

-Неизбежно е, ако искаме Пловдив да се развива и да му се решават проблемите. Има различни варианти как може да стане това. Например селата около града да станат квартали, а двете общини да продължат да съществуват в останалата си част. Няма как иначе системата да издържи. Тук не говорим само за  пътната инфраструктура, а също и социална, образователна и екологична.

-Общинският съвет продължава да бъде една от най-непредвидимите институции, мислите ли, че намерихте пресечната точка между групите в местния парламент?

-Всеки от съветниците има глава на раменете, разум и съвест. Отвън се вижда как понякога някои съветници  са съгласни с това, което трябва да се приеме, но не го гласуват, тъй като партията не го повелява. За мен това не е нормално.   Въпреки това има разлика от началото на мандата и сега, особено за безспорните неща за Пловдив. Именно това трябва да направим – да мислим за доброто на града. Не съм отказал на никого разговор без значение от коя политическа партия е.

-На какво според Вас се дължи разрива между районните кметове и зам.-кмета Пламен Райчев? Ще се засегне ли това работата в администрацията и проектите, които се изпълняват?

-За мен конфликт няма. Срещнахме се с тях всичко е нормално.  Не е това начинът, да си говорим през медиите. Изгладиха се нещата, ако е имало пропуски, ще ги коригираме, но това е начинът да решаваме проблемите – на масата.

-Проектите от 40-милионния заем са ясни, капиталовата програма също е избистрена? Може ли Пловдив да слага нови и нови инфраструктурни обекти за реализиране, или това е пределът на булевардите, които могат да се реализират?

-Към този момент не предвиждаме нови обекти в следващите две години. Имаме достатъчно работа по тези, които започнахме или предстоят, като пробива под Водната палата, бул. „Хаджи Димитър”, „Царевец”, пробива под Централна гара и новия Бетонен мост. Да, това е пределът на булевардите и проектите, по които можем да работим, ако не искаме да блокираме града. Трябва да има цикличност и етапност. Част от проектите са по европейски програми и ни притиска времето, ще има неудобство, но няма как иначе. Важно е накрая на дъската да начертаем това, което сме направили.

-Общественият транспорт на Пловдив е един от големите проблеми. Ще е достатъчно ли това дружество, което да създаде две нови линии, или трябва по-дълбока реформа?

-Транспортът е много трудна материя с много проблеми. Трябва да направим нещата стъпка по стъпка. Трябва да се започне отнякъде, не може да вземем 100 рейса и да изгоним превозвачите. Ще правим по-чести срещи с тях. Не може да идват на края на годината и да казват – дайте ни още пари, това дразни всички. За това ще се срещаме често, за да си види, че няма нищо скрито.

Догодина ще стартираме и голяма поръчка за електронно-билетната система, а в нея ще има позиции за Синя зона, видеонаблюдението и други.

-Паркирането е един от големите проблеми в града, вижда се, че във всичките му части – дори вече и крайните квартали. Какво трябва да се направи в този сектор?

-Пловдив е направен за 40 000, 50 000 коли през 70-те и 80-те години. Сега почти всяко семейство има по две коли, а някои и с повече. Трябва да се направят нови паркинги, синя и зелена зона, буферни места за спиране и подобряване на градския транспорт.

Изготвяме над 6-7 терена, които да предложим на концесия за многоетажни паркинги. Единият задължително ще е на ул. „4 януари” до бившия ТЕЛК.

-Много от проектите са зависими от държавното управление, ще успеете ли да немерите общ език с тях и за какво ще търсите тяхното съдействие?

-Има много проекти, които трябва да се реализират с правителството - Околовръстното шосе, стадионите, почистването на река Марица, градската железница,  сградата на ДНА. В този смисъл ще разговаряме и с военния министър за имотите около Гладно поле, Асеновградско шосе и други.

Без държавата една община няма как да се справи, особено когато говорим за втория град по големина.

-Както казахме преполовихте мандата си – мислите ли за втори такъв?

-Има време да мисля за втори мандат.  Нека си свършим работата първо,  има много по-важни неща в момента. Това не стои на дневен ред.

-Какво пожелавате на пловдивчани за 2022 година и предстоящите празници?

- Да бъдем здрави най-вече!Пловдивчани сме показали, че сме били единни когато е било трудно, нека се опитаме да бъдем повече такива. Също да бъдем по-добри и да си прощаваме – всеки един от нас го носи в себе си, но рядко го показваме. Трябва да съхраним и развием това, което имаме и обичаме, а именно нашият прекрасен град.

Kоментари

коментар
Даниела
15:29, 28.12.2021
Отговор

А вас как ви държи на работа. Не лоялен работник - аз бих ви уволнила веднага!

коментар
Кети
13:48, 27.12.2021
Отговор

Аз лично като работещ в тази същата администрация на Пловдив мога да кажа, че това е най-неиядърният и прост кмет на града. Всяко изречение му се пише от пиар. Не те бива, ако си толкова прост, че да не го осъзнаваш поне жена ти да ги каже . Довиждане !