Здравко Димитров предлага Благовест и Светослав Аргирови за почетни граждани на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:40, 16.06.2022

 

Популярният естраден дует Благовест и Светослав Аргирови да бъдат удостоени със звание Почетен гражданин на Пловдив предлага Здравко Димитров. Кметът е внесъл номинацията за разглеждане на комисии в Общинския съвет, а аргументът му е, че известните пловдивчани вече 40 години популяризират българската култура.

"Отличени са на редица национални и международни конкурси. С решение на Министерски съвет са наградени за особени заслуги към българската държава и нация", пише още в предложението.

Братя Аргирови са родени на 23 април 1959 г. Завършват Музикалното училище в Пловдив, а след това и Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Благовест свири на виолончело, а Светослав - на пиано. От детска възраст се занимават с пеене. Солисти са на пловдивския хор "Детска китка". Участват и в успешния оперен спектакъл "Малкият коминочистач" на Бенджамин Бритън, постановка на Държавна опера-Пловдив.

На поп сцената двамата дебютират в Младежкия конкурс за забавна песен в София през 1981 г. Първия си запис правят същата година с песента "Ненужен" (бг версия на "Illusion" на групата "Imagination"). Песента става хит.

Музика за тях са писали най-знаковите български композитори. Имат множество награди от конкурси по цял свят. В кариерата си изнасяли концертни турнета у нас и в чужбина. В началото на 90-те години на 20 в. работят по клубове в Скандинавските страни, Австрия, Швейцария и Германия.

През 1997 г. се завръщат на българска сцена с песента "Гот е" и издават албум. Следват самостоятелни изяви на двамата, но и до днес те са популюрни като успешен дует.