Здравко Димитров: Готвим големи проекти в Пловдив, но трябва да надскочим дребнотемието

  • от PlovdivTime
  • 11:01, 27.12.2020

Кметът Здравко Димитров изпрати трудна първа година, белязана от COVID-19. Освен че преболедува вируса тежко, той трябваше да се справя и с последствията от него в публичния и стопанския живот на Пловдив.   Каква година изпрати Пловдив, какви са плановете на кмета, както и какви проекти да очакваме – вижте интервюто на Зико пред TrafficNews:

-Г-н Димитров,изпратихте трудна година, както в личен план, така и от гледна точка на работата Ви.  Каква е равносметката Ви?

- Годината бе изпълнена с предизвикателства и проблеми, не само в Пловдив, България, но и в целия свят. Годината бе неблагоприятна в почти всички сектори. Само за пример мога да дам туризма, който практически спря – цели авиокомпании са свалили самолетите  си на земята. Подобно нещо не се е случвало в новата ни история.  

От гледна точка на Пловдив годината си отива с много малка събираемост на данъци и такси. Никой не очакваше, че ще се случи подобно нещо. По това време преди 1 година само бяхме чували за този вирус, не очаквахме, че ще ни удари толкова бързо и мащабно.

Бяхме заложили повече пари в бюджета, само че не успяхме дори да изпълним приходите от предишната година, когато градът бе Европейска столица на културата и икономиката вървеше. Това се отразява директно и на гражданите, които имат по-малка покупателна възможност. Кризата се отрази и върху хората. Има страх в тях, дано по-бързо отмине всичко, но със сигурност тази пандемия ще остави отпечатък в нас.

- Една година по-късно – каква е разликата в очаквания и реалност на кметския стол?

-Аз съм в течения на нещата и отпреди това, като имам поглед отвътре.  Очаквания и реалност се препокриха, но сега виждам някои неща в детайли, които отвън не се забелязват или са били прикрити. Естествено,  нещата не  са  точно такива, каквото бих искал да бъдат – няма какво да го крием, но за това се изисква време.

 Навсякъде, в която и сфера да си, всяко твое намерение се сблъсква с някой отсреща, който не го иска, тъй като нарушаваш неговите интереси.  Така е и в спорта,  и  в бизнеса, и в политиката. Но трябва да намериш сили, мотивация и начин да постигнеш нещата, които искаш да промениш за по-добро.

-Започнаха ли да се сещат за вас по-често „забравени приятели”?

-Контактувам с много хора , открит човек съм, но разбира се, има и такива, които се обаждат вече по-често, но не са толкова много. По-скоро тези отношения ще проличат, когато вече не съм кмет.

-Макар в година на криза и глобална пандемия, какви успехи записа Община Пловдив през последната година?

-На фона на цялата тази криза, откъм инвестиции вървим много добре:  спасихме 38 млн. лева по „Региони в растеж”, подготвяме преобразяването на Небет тепе, изграждаме две детски градини, спечелихме проекти за изграждането на 7 нови детски градини и училища.

Не сме спрели да работим по европрограми – когато няма пари в бюджета, трябва да си вземем парите от Европа.

Скоро ще започне изграждането на четири нови улици в квартал„Гладно поле”,  също така ще стартира проектът за пробива под гарата. Успяхме да договорим с НКЖИ Бетонният мост да се запази като връзка. Очакваме и реалния старт на „Модър-Царевец”. Амбицията ни е да завършим вътрешния ринг, с който ще облекчи изключително много движението. Ще вземем решения за кредитната линия с Общинския съвет, за да реализираме това намерение.

-Как отделните групи в местния парламент приемат намеренията за заема?

-Различно.  Условията за заема са много добри -  под 1% лихвен процент с 4 години гратисен период.  Всеки частен бизнес би взел подобен заем. Страховете са, че данъците ще се вдигнат заради заема. Опасенията са нормални, но кредитът няма да повлияе върху размера на данъците.

Давам ви един пример, тук се събрахме да решаваме дали да строим нови улици и обекти. През това време  в София си направиха Околовръстното тихомълком.  Изградиха метрото си, сега ще теглят 100 млн. за 9 основни булеварда.  Ние тук решаваме кой е по по-по-най.  Тази инфраструктура ще я ползваме и ние, и поколенията след нас.

Банката и фонд „ФЛАГ”, поискаха проектите, като те също наблягат над инфраструктурни проекти. Сред тях бяхме сложили и ПК „Младост”, но от банката не го одобриха.  Дали сме проектите – „Модър-Царевец”, нов мост над река Марица, пробива под Водната палата, както и „Даме Груев”.  В кредитната линия сме заложили по-малки проекти, които обаче са нужни за съпътстващата инфраструктура на първите обекти. Сред тях са ремонта на  бул.„Хаджи Димитър” и  ул.„Царевец”.

Ако не ги одобрят ще търсим друго финансиране за тях. Поискали сме държавни средства за тези улици.  Правителството помогна изключително много на Пловдив, дадоха се и доста средства за града, сред тях и за двата стадиона. Програмата на кабинета е за по-малките населени места през следващата година, а премиерът ме е уверил, че ако останат средства ще ни подкрепят още.

-Вече казахме, че събираемостта е малка, предвиждате ли увеличение на данъци такси?

-В момента изготвяме анализи, но по-вероятно е да не се променят налозите. За да сме честни обаче има такси, които не са мърдали от 10 години - например в детските градини, а издръжката им постоянно се вдига. Има и другаде където изоставяме.

Функцията на данъците е те да бъдат реинвестирани в града за подобряването на качеството на живот на хората.  Цялото им разходване е публично и видимо през решенията на Общинския съвет, това не са пари, които отиват в София и след това да ни връщат част от тях. Имаше изчисления, че средно един пловдивчанин дава по 55 ст. на ден от данъци и такси – кажете  как целият град бъде в изрядно състояние с тези пари? Има страни, в които 40% от приходите  на хората отиват по различни данъчни ставки и хора са съгласни с това.

-Има много хора, които живеят в Пловдив – ползват всички облаги, но черно на бяло те не  се водят тук и не плащат и стотинка в хазната. Има ли механизъм, който да промени това?

-За съжаление, няма такъв механизъм. Карат си колите тук, плащат данъците другаде, ползват здравеопазването, социална и  образователната инфраструктура, а не влизат никакви приходи от тях . Според различни изчисления това са над 100 000 души.

-Присъединяването на „Родопи” и „Марица” към Пловдив е друга любима тема на властта…

-Говорим го отдавна, но единственият механизъм за това е да се направи референдум. Помните този в Ягодово – не успя. Градът трябва да се разшири най-безболезнено към най-близките села, които да станат квартали. Така ще е най-добре за всички.

В момента обаче с разделението на общините  има възможност да използваме европрограмите за свързаност.  Те предвиждат съвместни проекти, като чрез тях може да ремонтираме изцяло всички входно-изходни артерии на града. Това е огромен финансов ресурс и голяма възможност за нас, от която трябва да се възползваме.

-Кое беше най-трудното Ви решение през изминалата година?

-В момента не мога да открия такова решение. Не казвам, че съм безгрешен, но винаги когато съм взимал решение съм се допитвал до хората. Разбира, се има много трудни решения, които са били взети.

- Бяхме свидетели на искри между Вас, екипа Ви и общинските съветници. Къде беше проблемът в комуникацията? (б.а. в същия момент на задаването на въпроса на Здравко Димитров звънни бившият кмет  и лидер на ГЕРБ Иван Тотев, за да се разберат за среща преди сесията на Общинския съвет).

- Ето,  какви ли не неща се говорят – „два клана” и всичко останало. Няма такова нещо. Ние сме едно семейство – аз го търся(б.а Иван Тотев), той ме търси. И в едно семейство има проблеми,  но винаги трябва се решават. Заедно сме тръгнали в ГЕРБ, от моя страна нямам нищо към него. Още в началото, докато бе доста млад съм се опитвал да му помагам в политиката. Аз съм отборен играч и винаги съм давал на младите да вървят напред. Всеки, който ме познава знае, че е така – това не са празни думи.

Проблем с другите групи нямам в Общинския съвет, имаше едно недоразумение с „Демократична България” след срещата  за транспорта. Тогава те излязоха и казаха неща, които не са обсъждани вътре и формираха някакво свое мнение, което бе изтъкнато като резултат от срещата.  Тогава им казах, че ако така се държат само да си правят пиар, това не е добре за никого. Данчо (б. Йордан Иванов от ДСБ) го познавам отдавана – много интелигентно момче е,но не  това е начинът, явно обаче  това е им е политическото поведение на въпросната формация. Аз не искам да ги променям, но когато стане въпрос за Пловдив – нека да сме градивни.

-А с областният управител Дани Каназирева имате ли проблеми? Видяхме искри на няколко пъти между Вас?

- С Дани Каназирева сме в отлични отношения – няма никакъв проблем, понякога има спор, който е между институциите. Тя има мнение по дадени въпроси, ние имаме друго, но работим добре. Взимаме решения заедно, събираме се  и анализираме. Нейната отговорност е за областта, моята е за града.

Относно мерите и щабовете – всеки има начин на управление.  Аз не съм начело на Общинския кризисен щаб. Това е медицинска криза и аз сложих  медицинско лице – д-р Калин Калинов. Взимаме решения заедно след подробни анализи. Не знам в детайли как се взимат решенията в Областния кризисен щаб.

В сферата на здравеопазването се направи много през последната година в Пловдив. Направихме анализ за цялото общинско здравеопазване, като ще го дадем на общинските съветници. Интересно ми е с кой анализ ще го сравнят, тъй като се оказа, че няма такъв анализ или поне ние не знаем да е имало.

- Каква оценка давате на екипа Ви? Стартирахте с голям брой зам.-кметове – смятате ли, че всички се справят с поверените им ресори? Имаше една рокада през мандата Ви – какъв беше проблемът с Илия Кирчев?

-Неведнъж съм казвал, че г-н Кирчев е добър банкер, но попадна в ситуация, която е съвсем различна. Винаги съм го съветвал, че публичните пари не са като в банката и трябва да ги насочим най-добре, като те да служат на хората. В началото не успя да сработи в Общинския съвет и с част колегите си. Той попадна в политическата мелница на Общинския съвет.  Това е трибуна, на която хората упражняват риториката си, но не всичко е риторика, защото трябва да носиш и съответната отговорност, когато взимаш решения. 

Всички е отминало вече, аз му благодарих за работата, продължаваме да работим заедно по някои проекти .

На моите заместници им давам много добра оценка, на никой не му бе лесно в тази трудна година.  В момента сме в процес на оптимизация на ресорите, като скоро ще станат ясни. Кирчев се беше  ангажирал с много дейности, и изпускаше доста неща. Сега гледаме разпределянето на ресорите, така, че всеки да е там, където е силен и да носи своят отговорност.

-Каква промяна искате да се случи както в администрацията?

-По-бързо да работи и да е по-открита, не че не съм доволен, но винаги може да е по-добре. Имам забележки към общинска собственост и строителството, защото те са малко друга губерния. Вероятно ще има реформа там, това не означава, че не съм доволен от Пламен Райчев и арх. Невена Балчева – те работят много добре, но има какво да се желае още.

Изключително добра оценка поставям на главния архитект Димитър Ахрянов, който освен, че изведе от анонимност този пост, успява да събере експертните мнения в бранша и да ги приложи в предложения за решаване на проблеми.

- Кои са другите Ви приоритети през следващата година?

-Образованието ни е основен приоритет. В началото на мандата казах, че ще има 12 нови детски градини и нови училища. Някой не повярваха, но ето, че те се случват поетапно. Искам да има за всяко едно дете място в ясли и градини, като обхванем и всички деца в образователния процес.

Искам да обърнем повече внимание на екологията – озеленяване, чистота на въздуха, като облекчим и движението с вътрешния ринг.

Освен проектите, които изброих,ще работим за реконструкцията на бул. „Марица – Север” и булевард „Северен”. Искам Пловдив най-после да има Опера, да се реши проблема с „Кино Космос”.  Тютюневият град не може да стои по този начин и да развържем този възел.

-Ще могат ли районните кметовете да разчитат отново на подкрепа за своите проекти?

- Районните кметове работят много добре, те искат постоянно пари за проекти, което е добре, защото познават районите си и проблемите в тях. Всеки един милее за района си и работим много добре.

Ще направим всичко възможно да осигурим бюджетите на районните кметове. Предвид трудната година и това, което ни чака ще получат толкова, колкото бюджета позволява. Ще наредим приоритетите в града. Бил съм районен кмет и с пари, и без пари, знам каква е тяхната работа.

-От 8 години задавам този въпрос на кмета на Пловдив, независимо кой е той – ще има ли града най-после зоологическа градина?

-Ситуацията е добре известна. Не успяхме да се споразумеем с „Запрянови-03” за развалянето на договора. Ние не можем да платим тези допълнителни дейности без да има решение на съда.  В момента, в който излезе решението – ще се съобразим с него и продължаваме проекта. Готови сме да пуснем нова поръчка, която да завърши обекта, но нещата не са в нашите ръце.

-Проблемите с градски транспорт изникват постоянно – какво стана с намерението да има общинско предприятие, което да изпълнява линии?

-Ще направим всичко възможно да подобрим условията в градския транспорт и  работим по тази тема сериозно.  Непрекъснато имаме запитвания и оферти относно градския транспорт. Последно се свърза с нас испанска фирма, която ни предложи електробуси. Ще направим общинско предприятия, като изградим депа и сервизи, като първо ще пуснем от 2 до 4 линии след това ще ги увеличим постоянно. Ще търсим и грантове от Европа за подвижен състав, не е толкова лесно това начинание.  Дори в началото да пуснем две автобусни линии за ученици пак ще е облекчение за трафика, виждате, сега като обучението е дистанционно трафикът се облекчи доста.

-Какво ще пожелаете на пловдивчани?

-Най-важното е да сме живи и здрави, както и  да бъдем по-добри! Пожелавам си да надскочим дребнотемието  и да гледаме към важните неща.

Сигурен съм, че всеки пловдивчанин, независимо с какво се занимава, иска да живеем по-добре, а ако се обединим можем да го постинем.  Искам да си прощаваме повече, да се научим да отстъпваме, когато трябва и да вървим по земята, гледайки важните неща.