Здравко Димитров: Да живее свободна и независима България

  • от PlovdivTime
  • 09:39, 22.09.2023

Кметът на Пловдив Здравко Димитров отправи поздрав за българския празник – Деня на независимостта. Ето какво написа градоначалникът:

„Уважаеми съграждани,

22 септември 1908 година е датата, която подхранва в най-голяма степен силното вълнение в годините след нашето обединение в най-новата ни история.

Независимостта на България е онзи акт, в който народът ни провъзгласява на света, че отново заема достойно място на международната карта. А привилегията да се наричаме независими е написана в Манифеста, който прочита княз Фердинанд преди 115 години: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля“.

Ние доста често се обръщаме към миналото, за да търсим поуки, но сякаш и до днес ни убягват заветите, които да ни помогнат да поемем в правилната посока за бъдещето ни.  

Нека днешният ден отново ни върне към онези думи, които оставиха предците ни. Сигурен съм, че само като намерим мъдростта в изреченото можем да продължим с увереност напред.

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!”