Спас Гърневски разказва истории от прехода в “Задочно интервю“

  • от Мария Луцова
  • 09:26, 28.02.2023

Спас Гърневски даде "Задочно интервю" пред публика за дългите години на прехода, в който той бе част от събитията, предопределили съдбата на България. Това се случи по време на премиерата на едноименната му книга в залата на Общинския съвет вчера. Тя обхваща внушителния период, в който принц Чарлз стана крал, кметът Ердуган - президент, а Симеон - от цар се превърна в премиер на България. Цели повече от 30 години, в които се случиха множество събития. Бившият кмет на Пловдив и депутат в Народното събрание отговори в книгата на всички въпроси, които журналистите са му задавали през годините, и разказа за най-сериозните си предизвикателства, с които се е сблъскал в активната политика.

"Докато четях ръкописа, в мен изникна споменът за двама кметове - Атанас Самоковлиев и Христо Г. Данов. Първият се отказва от поста след два месеца, защото разбира, че тази работа не е за него. Вторият - свършва му мандатът и неговите врагове тръгват да го съдят заради високи заплати. Оказало се, че не е взимал нито лев", каза модераторът и редактор на книгата Антон Баев, за да подчертае приноса на Гърневски към историята на града, а и на България.

Журналистът каза, че книгата е ценна, защото представя интересен прочит на най-новата ни история и то през погледа на публициста, кмета и политика Спас Гърневски.

"Избрал е формата на задочно интервю - да разказва, но и да коментира своята гледна точка за събитията в последните 30 години. Той използва въпросите на журналистите, зададени през годините. Чрез новата си книга обаче дава финалния си отговор", каза  Баев. По думите му книгата ще разкрие пред читателите малко известни и позабравени факти за събитията от 90-те години на 20 в., а авторът не скрива своите разочарования от хора и политици.

"Тази книга е калейдоскоп на синия Пловдив, после на почервеняването му, след това на 12-те години управление на ГЕРБ и на последните три години на безвремие. Авторът определя като далаверата на века приватизацията на Пловдивския панаир и къщите в Стария град. Припомня за спасителната роля на кмета на Истанбул Ердоган по време на зърнената криза в България. Вероятно мнозина няма да се съгласят с историята, разказана от Спас Гърневски, но той ги оставя без аргументи", каза Антон Баев. Той подчерта, че най-ценното на книгата е, че е писана от гледната точка на човек, който е бил и обедител, и победен, но никога примирен.

"Финалът е, че стадионът на демокрацията вече е построен, а Спас Гърневски си отрежда място на трибуните", завърши Баев после даде думата на виновника за срещата.

Бившият кмет на Пловдив се пошегува още в първите си думи, че не ползва залата с връзки, а е платил, за да представи книгата си в пространството, в което е изкарал 12 години от живота си. И е поканил на събитието само близки хора, без да го оповестява в медиите.

"В книгата проследявам полтическата мимикрия, която след социализма отново се внедри във властта, за да заграби България", каза Гърневски и атакува остро президента Румен Радев заради политическата му позиция  за войната между Русия и Украйна.

"Сибирската мечка отново е зинала с наниситната си паст към България и истинските държавници трябва да мислят за бъдещето на държавата и да я пазят", коментира Гърневски.

Той сподели, че още преди години е посочил един от най-големите проблеми на Пловдив – гигантското заграбване на Панаира, и подчерта, че битката още не е загубена.

„С един от наследниците - Станимир Минчев, имаме много интересни неща, които ще представим пред парламента. Цялата истина за това как се случи тази далавера ще бъде представена с документи”, каза Гърневски.

Той разказа и за времето, в което е трябвало да напише последните части от книгата си и в същото време да постъпи в болница, защото сърцето му е извън ритъм. 

Гостът на премиерата Цвета Караянчева – бивш председател на Народното събрание, определи Гърневски като гладиатор с доспехи, които никога не ръждясват. После му пожела да държи мерника винаги точен и с пръст на спусъка.

Почетният конкул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев благодари на Гърневски за два приноса – подкрепата на създаването на фестивала „Сцена на кръстопът” и каузата срещу агресора.

Бившият кмет Иван Тотев пък разкри, че Гърневски е сериозна част от израстването му в политиката и го определи като колега, съмишленик и приятел.

"Учил съм се от него", каза той.