За чест и достойнство на сцената: Симеон Алексиев – Дон Кихот на Пловдивския театър

  • от Мария Луцова
  • 11:59, 27.03.2022

Един актьор на 7, ама по 10, усмихнат, отдаден,  дете, но пораснало! Това е Симеон Алексиев – доайенът на трупата на Пловдивската драма, който днес ще получи наградата „Чест и достойнство” на Съюза на артистите в България.  Симо е от хората, които с магията си е вдъхновил много млади хора да се занимават с театър. В нередки случаи им е и помагал. За публиката пък е една от емблемите на трупата под тепетата. За репортерите, които пишат за култура, е човекът, с когото винаги сверяват часовниците си и в разговори научават много от тайните на театралното изкуство.

Симо е приключение – от Бобов дол, през Техникум „Вилхелм Пик” на спирката на тройката в София, до ВИТИЗ. В Академията влиза след бойна школовка – достатъчен брой кандидатствания, но пък едно успешно, защото го превръща в забележителен артист на театралната сцена и в киното. И днес Симеон Алексиев е в авангарда – на 7х10 той води трупата към поредното вълнуващо за публиката постижение!

Екипът ни пожелава на Симо още и много, защото го заслужава!

Ето кой е актьорът на честта и достойнството:

Симеон Алексиев завършва НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” през 1979 г. в класа на проф. Елка Михайлова. През същата година постъпва в Пловдивския театър. Изиграл е над 90 роли, по-значими от които: Жадов  в „Доходно място”, режисьор Николай Ламбрев, Лопахин във „Вишнева градина” , режисьор Любиша Георгиевски, Анастасий в „Сън”, режисьор Симеон Димитров, Димитър Общи в „Тайната вечеря на Дякона Левски”, режисьор Асен Шопов, Оберон  в „Сън в лятна нощ”, режисьор Петър Кауков, Филоктет във „Филоктет”, режисьор Борислав Чакринов, Сценарист в „Истанбулска история”, режисьор Пламен Панев, Витанов в „Когато гръм удари”, режисьор Стайко Мурджев, Куцар в „Албена”, режисьор Пламен Панев и много други.