Юлий Василев и неговият фееричен и красив Пловдив (Фотогалерия)

  • от Виктория Петрова
  • 19:44, 11.04.2019

Виждали ли сте Пловдив? В коя гама бихте оприличили града под тепатата? Виждате ли го монохромен или като феерия от нюанси, които се сливат? Можете ли да ги отграничите? 

Дори всеки ден да се разхождате по улиците на многовековния град и да си давате сметка, колко е пъстър, вероятно никога не сте си представяли, че той може да бъде увековечен в своите магични тонове по неповторим начин от човек, който достойно може да носи титлата - събирач на късчета цветна градска история.

Този човек не просто вижда пигмента на духа на Пловдив, ами и го запечатва майсторски през обектива на фотоапарата си. Магическият дух на града,  който ще видите в галерията, е дело на талантливия лауреат на десетки престижни фотографски конкурси Юлий Василев. Младият виртуоз на обектива днес представи в интернет пространството своя независим проект "Цветовете на Пловдив".

Без финансиране, без борба за премии, без спонсорство, но въоръжен със своя огромен талант, Юлий решава да се впусне в едно начинание, което отнема 11 месеца, стотици маратонски обиколки на Пловдив, 1600 изщракани кадъра, редуцирани до 207, разпределени в 20 тематични колажа. Така се ражда "Цветовете на Пловдив", а за сплав на изделието са използвани естетика, усет за тон, проницателност и професионален ентусиазъм. 

Пъстрото магично начинание на Юлий започва преди около 10 години във въздуха, бележи гръмък успех на острова Гозо, за да стъпи смело във Варна и да кулминира в Пловдив, където Юлий поне за сега е решил да се установи. 

"Преди може би около 10 години, по време на един полет, който вече не помня къде ме е отвел, в бордното списание имаше интересна статия за Париж, но още по-интересни за мен бяха кадрите към статията, които представяха града по един много цветен и различен начин. Бях силно впечатлен, а тогава дори не се занимавах с фотография. През 2013 се преместих да живея на остров Гозо, по-малкия брат на Малта, едно много красиво и цветно кътче в Средиземно море, и точно там реших, че мога да направя един различен и цветен проект. Така се родиха "Цветовете на Гозо", проект, отнел ми около година и половина, състоящ се от 80 снимки събрани в 20 колажа. "Цветовете на Гозо" спечели златен медал на Българска Фотографска Академия през 2015 за най-добра фотография категория стрийт на 17-та Фотоакадемика през 2016 година. През лятото на 2017 се завърнах във Варна, град в който прекарах много години покрай студентския си живот и град, който много обичам. Реших да направя втори цветен проект - "Цветовете на Варна", като увеличих броя на кадрите - 112 в 16 цветни колажа. "Цветовете на Варна" се хареса много на варненци, показа им града, в който живеят, по различен за тях начин. За да може всеки, който пожелае, да си го има вкъщи, проектът се превърна и в луксозен цветен календар", разказа Юлий. 

Миналата година Юлий завоюва пореден златен медал в петото издание на престижния Международния Фото Салон Пловдив, а забележителната му черно-бяла фотография, довела го до върха на стълбицата, стана символ на цялото конкурсно издание и дълго време красеше улиците на Пловдив. 

"След като завърших цветовете на Варна, следващата ми идея беше да направя такъв проект и в Пловдив, може би най-красивия наш град, а по щастливо стечение на обстоятелствата от миналата година станах и гражданин на Пловдив и още от първия ми ден тук започнах да събирам късчета цветна градска история. "Цветовете на Пловдив" са най-големият и смея да кажа най-красив проект от трите. Чрез 207 кадъра, разпределени в 20 тематични колажа, "Цветовете на Пловдив" показва духа на този така артистичен и цветен град по един различен и интересен начин. Завършването на проекта ми отне около 11 месеца, изпълнени с безброй извървени километри из целия град и около 1600 изщракани кадъра, само с една камера и един обектив. За кратко време успях да опозная и да обикна този град", разказа Юлий.

На въпрос дали "Цветовете на Пловдив" ще бъдат показани публично, вън от интернет пространството, Юлий отговори: "Все още не мога да кажа дали проектът ще бъде показан като изложба и кога, но имам наистина голямо желание и се надявам да направя такава, още повече, че това е и годината на Пловдив". 

Гледайки фотографските колажи, трудно си представяме те да не намерят място сред Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Поместването им в календар сигурно е най-скромното, което може да бъде сторено, за да бъде увековечена тази пловдивско-творческа изящност.

Ето ги "Цветовете на Пловдив", а "Цветовете на Варна" и "Цветовете на Гозо" можете да разгледате в сайта на фотографа

 

Очаквайте интервю с фотографа Юлий Василев 

Kоментари

коментар
Валентина
11:18, 19.04.2019
Отговор

Забележителни кадри! Поздравления за таланта на Юлий Василев! Уловил е по много интересен начин красотите на Пловдив, усетил е духа на най-древният постоянно населен град в Европа! Благодаря му лично!