Йоана Буковска ще води церемонията за връчването на награда “Пловдив“

  • от PlovdivTime
  • 15:13, 15.03.2022

Йоана Буковска–Давидова ще води тазгодишното издание на награда "Пловдив" за постижения в областта на културата. Церемонията ще се състои на 18 май от 19.30 ч. в залата на Държавен куклен театър-Пловдив, който тази година празнува 75-годишнина. 

Буковска се срещна със зам.-кмета по култура Пламен Панов и двамата обсъдиха детайлите на още един интересен проект, който ще бъде реализиран съвместно между актрисата и община Пловдив. За сега той се пази в тайна, но със сигурност ще бъде много приятна изненада за пловдивчани.

Йоана Буковска–Давидова е сред най-популярните и обичани съвременни наши актриси, носителка на петнайсет театрални и филмови награди, а пано с нейни отпечатъци има на Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Снежина Танковска и доц. Андрей Баташов. Играла е на сцените на Театър 199 „Валентин Стойчев”, „Българска армия“, „Сълза и смях“, Народен театър „Иван Вазов“, както и в театри из цялата страна – Пловдив, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Разград, Плевен, Русе, Перник, Велико Търново, Шумен, Варна. И е оставила незабравими образи с десетките си роли в прочути театрални творби на Тенеси Уилямс, Стефан Цвайг, Аугуст Стриндберг, Уилям Шекспир, Бокачо, Шилер, Жан Ануи, Жан Кокто, Морис Метерлинк, Франк Ведекинд, Агата Кристи, Ингмар Бергман, Джон Пристли, Лив Улман, Маргьорит Дюрас, П. К. Яворов, Димитър Талев, Антон Страшимиров, П. Ю. Тодоров, Камен Зидаров, Димитър Димов и много други. 

Между 1995 и 2020 г. тя се е снимала в 26 български, френски и американски филма, участвала е в 16 телевизионни продукции, сред които и сериалите „Откраднат живот“, „Под прикритие“, “Дунав мост”, „Патриархат”, френски и английски продукции, както и детски филмови поредици.

В момента зрителите следят с интерес участието на Йоана Буковска-Давидова в ролята ѝ на прокурор в драматичната поредица „Лъжите в нас“.