Яна Димитрова:„Браво, Пловдив” сме онези романтици, които ще защитават интересите на всички пловдивчани

  • от PlovdivTime
  • 09:42, 10.10.2023

Яна Димитрова е на 33 години,  юрист по образование, всестранно "недоразвита" личност, занимаваща се с много различни неща. Обича да твори красота и да радва хората, както се описва сама.

Завършила е СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив, а след това Югозападния университет „Неофит Рилски”. Занимавала се е дълги години с народна музика, която все още й е страст. Още в ученическите си години е била изключително активна с изразена гражданска позиция.

Била е председател на ученически съвет на СУ „Св. св. Кирил и Методий” и зам.-председател „Младежки съвет – Пловдив”.  През последните 7 години работи като юрисконсулт.  На изборите на 29 октомври е кандидат на „Браво, Пловдив” за район „Централен” и 4-та в листата за Общинския съвет.

-Г-це Димитрова, как успявате да съчетавате музиката с правото – две толкова различни неща?

- Едното е достатъчно сухо и стерилно, за да може другото да носи цвят и романтика. Двете неща продължават да са ми на сърце, като музиката ми е хоби, а с другото си изкарвам прехраната. Смятам, че всеки трябва да държи в себе си нещата, които обича, независимо колко са различни те.

- Как започна всичко в „Браво , Пловдив”, Вие сте един от учредителите?

-  Започнахме „Браво, Пловдив”, защото винаги съм си мислила, че във всеки от нас има по нещо добро. Трябва ти понякога само един съмишленик, за да тръгнете заедно и да променяте света – ти да повярваш в неговите идеи, или той в твоите.  Двама вървят по-лесно, трима още по, четирима и т.н. „Браво, Пловдив” тръгна като на шега с малко хора и плахо в инициативите.

Имахме и много притеснения,  доколко сме на ръба на закона или дори сме го прекрачили, като се започне от пълненето на дупките до спортните и детски площадки.

Получихме толкова много сигнали, на които се опитвахме да реагираме адекватно. Една вечер, напълно подготвени отидохме да боядисаме пощата е в район „Западен” – цялата в графити. Спряхме се обаче  в последния момент, защото не знаехме дали няма да е проблем да работим върху тази сграда, която е държавна собственост.

В същото време ни бяха взели и на подбив в социалните мрежи, питаха ни: „толкова ли сте глупави, че правите нещо, което е работа на Общината?”.  Отговарях им, че ако сами не си помогнем, няма на кого да разчитаме.

Истината обаче бе, че това е и моментът, когато разбрахме, че нещата отвън навътре трудно се променят. 

Давайки си сметка колко неща искаме да променим, а не можем -  нито нормативно, нито имаме ресурса, трябваше да предприемем нещо – за това направихме завоя към политиката.

-Какви са Ви намеренията оттук-нататък?

-„Браво, Пловдив” са онези романтици, които защитават интересите на всички пловдивчани в града. Ние не сме обиграни политици, които ще стоят и търсят облаги за себе  си. Идеята ни е да продължим, както досега. Никой от екипа не си е пощадил времето, енергията и средствата да прави каквото и да е, ще продължим в този дух.

Имаме желанието,  амбицията и волята да изпълним нашите  цели, които са единствено в полза на пловдивчани, а не за наша лична облага.

-Кандидат сте за кмет на „Централен”, каква е програмата Ви за района?

- „Централен” е душата на Пловдив. В него влизат най-емблематичните места на града, като се започне от безценните забележителности около Главната до тепетата и реката. Ако Античният театър, Римският стадион, Форумът са в добро състояние, не така стоят нещата с тепетата и реката, които са на герба на Пловдив.

От „Браво, Пловдив” неведнъж сме казвали, че реката трябва да е място за пловдивчани – с множество атракции и места за отдих.

Тепетата – през последните години се направиха някои неща на Бунарджика, Сахата, но какво да кажем за Младежкия хълм?  Там освен частната инвестиция в подножието, нищо друго не е направено.  Вече 20 години основните алеи до детската железница не са пипани. Това бе една от нашите акции там – като запълнихме огромните кратери по алеите, поне да бъде проходимо.

Развитието на Младежкия хълм ще бъде наш основен приоритет – от зелената система до местата за хората.

-На представянето си, заявихте, че виждате Главната на Пловдив, като място за световни брандове, какво имахте предвид?

- Представете си „Луи Вюитон” на Главната, след него магазин на „Армани”, „Долче и Габана”. Това ще е начало, което след себе си ще докара и други световни марки.  Централната улица на Пловдив може да бъде топ локация за шопинг в цяла България. Това ще докара след себе си много туристи, които ще идват да пазаруват по подобие на много известни улици в Европа. Самият пазар в последствие ще промени облика на Главната – ще се отворят ресторанти, кафенета и така ще се завърти целия процес.

Община Пловдив чрез своите връзки и собственост на Главната може да докара първите инвеститори от такъв клас, а след това нещата сами ще си дойдат на мястото.

-Какво друго предвиждате в централна градска част?

-Разширяване на пешеходната зона задължително. Това е процес, който спря през последните четири години. Тютюневият град и превръщането на част от ул. „Иван Вазов” в пешеходна,  премахване на конструкцията на Пешеходния мост, като продължение на Главната . Това са следващите стъпки, които трябва да се предприемат.

Трябва да спасим и възможно повече паметници на културата и къщи с безценни фасади, които са обект на интерес заради строителните показатели на имотите, върху които са построени.

-По кварталите също има доста неща за оправяне…

- Район „Централен” е най-старият в Пловдив, въпреки значителните инвестиции през последните години, все още има много зони, които имат нужда от реновиране. За пример ще дам кварталите „Съдийски”, „Мараша”, „Младежки хълм” – трябват ударни ремонти – улици, тротоари, детски площадки.  Там хората не усещат много, че са част от „Централен”, тъй като немалко време са били пренебрегвани.

Яна Димитрова е с номер 36 в интегралната бюлетина за кмет на  район „Централен” и с преференция 104 в листата за Общинския съвет!

„Браво, Пловдив” се явява с регистрацията на „Българска прогресивна линия” за кмет, районни кметове и общински съвет!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!