Вулкан от глас, красота и нежност

  • от PlovdivTime
  • 00:29, 25.07.2016

След всяка нейна песен или концерт печатът гърми: "Роди се пловдивската Марая Кери!", "Роди се пловдивската Уитни Хюстън!", "Роди се пловдивската Лара Фабиан!", "Роди се пловдивската Ищар!". Объркването на хроникьорите донякъде се дължи на разточителния на нюанси глас на младата пловдивска певица и широката гама от музикални жанрове, в които твори.  

Напоследък очарованата публика все повече усеща, че Антония Маркова е рядък и неповторим талант, който притежава собствен почерк.

  

 

Възхитен критик я нарече "вулкан от глас, красота и нежност"

  

Поговорката "Никой не е пророк в собственото си отечество" засяга понякога и музикантите. Редица чужди сцени паднаха в краката на пловдивската дива - само през миналата година тя обра наградите "Гран при" на осем фестивала с различна стилистика в Турция, Македония, Молдова, Румъния, Литва, Малта и Босна и Херцеговина.

На конкурсите тя изпълнява авторската си песен "Как ще те обичам". Обикновено второто изпитание е да попее на езика на страната-домакин. "Когато изпееш нещо на родния им език, публиката умира от радост. Аз съм перфекционист, усвоявам произношението и вниквам в смисъла на думите. В Украйна изпях една украинска песен и местните бяха много впечатлени. Похвалиха ме, че имам прекрасен украински", разказва Антония Маркова.

В България славата й все още догонва признанието, извоювано зад граница. "По-лесно е да пробиеш навън, отколкото у нас. Не зная на какво се дължи, може би в другите страни навън повече ценят чуждото и непознатото", допълва певицата. 

 

Същевременно успя да грабне престижни български отличия от "Бургас и морето", "София пее" и Наградата на Българското национално радио. 

 

  

Тази пролет тя издаде първия си албум "Как ще те обичам..."

 

 

 

Музикалното прохождане на Антония става типично по момичешки - пее пред огледалото с дезодорант вместо микрофон, подражавайки на любимите си звезди.  

"Още в детската градина в мен се отключи любовта към изкуствата - рисувах, ходех на куклен театър, танцувах", спомня си тя. Следва няколкогодишна кариера на солист в популярния тогава детски хор "Калпазански рай". Качих се в 7-и клас на професионалната сцена и оттогава не съм слизала, гласи  житейската равносметка на певицата. 

Диамантът от европейската столица на културата е шлифован на водещи музикални педагози като Теодора Чернева, ръководител на общинския детски комплекс, Даниела Сивинова и Петър Салчев, който й преподава джаз в Академията за музикално и танцувално изкуство.

 

 

 Тръгва от детския хор "Калпазански рай", за да стигне до Ансамбъла на въоръжените сили

 

На 17-годишна възраст идва първото признание - Маркова става носител на Голямата награда на първото издание на френския фестивал "Златен ключ" на "Alliance francaise" в Пловдив. Призът й дава шанс да пее на големия франкофонски фестивал в Сплит, Хърватия, където получава втора награда. "Там се запали страстта ми към фестивалите и конкурсите. Натрупах кураж. Казах си, че щом в чужбина ме харесват, няма причина и тук да не ме харесат", смее се певицата. 

Успехите на сцената хващат окото на продуцентите - клипът на "Как ще те обичам" е сниман в Литва от балтийска продуцентска къща. Това лято записва две нови парчета с румънски лейбъл. 

 В нейния първи албум "Как ще те обичам", пуснат на пазара през пролетта, звучи поп, джаз, рок, естрада и денс музика. В тавата присъства и ярката авторска интерпретация на баладата на Ищар - "Horchat Hai Caliptus" ("Евкалиптова гора"), която става нейна запазена марка.

 

 

13 години след триумфа на "Златен ключ" тя отново се завърна на фестивала за френска песен в Пловдив 

 

Антония търси причините за шарения букет от жанрове в градината на своя темперамент. "В албума има песен за всяка публика. Просто обичам да правя различни неща. Колкото съм енергична и луда на моменти, толкова обичам и лиричните балади, които могат да те отведат някъде далеч на мига", казва тя. 

Маркова има съвместни изяви с доказали се изпълнители като Лили Иванова, Георги Христов, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Ваня Костова и Валя Балканска. Животът й е непрестанен низ от концерти: на сцената се качва в 300 от 365-те дни в годината. "Колкото повече пея, толкова по-издръжлив и по-хубав става", убедена е тя. 

През последните години пловдивската певица гастролира в страната и като солист на Представителния ансамбъл на въоръжените сили. Нейният музикален марш по гарнизоните бе забелязан от министъра на отбраната Николай Ненчев, който й връчи "Орден за заслуги" за издигане на престижа на Националната гвардейска част и българската армия.  

Мечтата на Антония Маркова е да изнесе самостоятелен концерт на Античния театър - сцена, на която са пеели и играли древните артисти преди две хилядолетия. Признаването на родния град за културна столица на Европа я кара да се чувства "щастлива и горда пловдивчанка". "Градът ни е много хубав и пълен с енергия. Много обичам да се разхождам по тепетата и да го гледам отвисоко", смее се Антония. 

 

 През 2014 г. Антония Маркова записа парче заедно с хаус-групата "Deep Zone Project"