Всеки ден българка умира от рак на маточната шийка, докато в Шотландия и Австралия това заболяване вече го няма

  • от Добринка Димова
  • 10:56, 11.10.2020

Сдружението на семейните лекари организира конференция,на която бе обсъдена темата с ваксините и начините за справяне с фалшивите новини по тази тема и антиваксиналните движения.  Имат ли интерес българите към имунизациите и вярват ли на личните си лекари, TrafficNews потърси за коментар д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив

Заради епидемията от COVID-19 тази година има засилен интерес към противогрипната ваксина. Как стоят нещата при другите ваксини, които не влизат в имунизационния календар?

- Отношението на българите към ваксините е отрицателно и това води до сериозни последствия. Например ваксината срещу рак на маточната шийка. В Шотландия и Австралия тази ваксина не е задължителна, но съответно 95 и 97% от момичетата и момчета са се имунизирали. В България, където също не е задължителна, процентът на имунизираните е 7%, и то само момичета. В резултат в България броят на починалите жени от рак на маточната шийка се е увеличил с 50 процента – от 360 на почти 500 на година. Докато Шотландия и Австралия вече докладват, че нямат случай на рак на маточната шийка. Говорим за млади жени, до 40-50 години. Те умират заради този глупав страх, че ваксината щяла да ги увреди. Това е нещо, което трябва да преодолеем.

Дори в моята практика, която не е голяма, макар че е смесена – има деца, възрастни и работещи хора, и в този смисъл е представителна за България, имам момичета, чийто майки отказаха да ги имунизират в началото, когато започна програмата. Сега едната претърпя конизация  - това е оперативно  отстраняване на част от шийката на матката със съответните последици за бременност и раждане. А другата беше с папиломни брадавици, които този вирус причинява, в гениталната област и по бедрата. Те се отстраняват хирургично. Сега това момиче не може да сложи бански, тъй като е обезобразено от белези по бедрата. Става въпрос за момичета под 20 години. И на двете майките казаха навремето, че тези ваксини са вредни, че от тях се умира и сега децата им страдат.   

Едно от момичетата даже дойде сърдито при мен и ме попита защо не съм го имунизирал. Как да го имунизирам, като майка му не дава. Но не мога да му го кажа, защото в тази възраст отношенията между майки и дъщери са достатъчно сложни. И ако кажеш на това момиче, че майка му е виновна, че сега то страда, какво ще се случи с техните отношения?

Просто в държавите, които правят ваксина, ракът на шийката на матката е изчезнал, докато в България смъртните случаи се увеличават. Всеки ден по една жена умира. А в Шотландия и Австралия такова заболяване няма въобще.

- Как са го постигнали тези държави?

- Сдружението на семейните лекари, на което аз съм председател в Пловдив, организирахме конференция тази седмица. Сред лекторите бяха доц. Ангел Кунчев, проф. д-р Тодор Кантарджиев и други специалисти, които се занимават точно с имунизациите. Подробно дискутирахме този въпрос и липсата на доверие на българските граждани към институциите, към лекарите. Когато британската здравна служба, шотландското или австралийското правителство кажат: Ето, тези ваксини ще ви спасят от рак, вие ще живеете дълго, съответно гражданите отиват и се имунизират. Докато в България, когато правителството каже нещо, веднага тръгват конспиративни теории. Миналата пролет четох една статистика на ЮНЕСКО точно за ваксините. Средно за света гражданите вярват между 5 и 15 процента на правителството си и от 75 до 85 процента на лекарите си. Тоест, ако правителството каже на хората да се имунизират, 5-15% от хората го правят. Ако лекарите ги посъветват, се имунизират 75-85%. В България доверието в правителството е отрицателно – минус 15%.

Много са активни антиваксиналните движения в разпространението на лъжи относно ваксините. Няма добре изграден механизъм, по който тези лъжливи съобщения да бъдат санкционирани. Има само едно заведено дело срещу лекар, който беше написал на официалната си интернет страница, че ваксините са вредни и призова хората да не се имунизират. Въз основа на това, че е на официалната му страница, други колеги заведоха дело срещу него и съдът го осъди. Всички останали антиваксинални активисти не пишат от собствения си профил, тоест, те не пишат от свое име. Няма как да бъде доказано, че написаното е на този човек и съответно той не може да бъде осъден.

Българите сме много лековерни и това се вижда в хората, станали жертва на телефонни измами. Сега и въпросът с маските. Ние сме единствената страна може би в света, в която над 50% от хората смятат, че от маските няма нужда. И им ги слагат насила, за да може правителството да подчини волята им. И в другите държави има такива движения – антиваксинални и против маските, но те са единици. Странни хора, търсещи изява. Докато в България размерите са плашещи. Това нещо накара мен и колегите от пловдивското Сдружение на общопрактикуващите лекари да инициираме конференция и да поговорим с колегите за тези причини и да набележим стъпки, чрез които това да се промени.

- Какви са стъпките, които набелязахте?

- Говорене, убеждаване. Само че когато лекарят посъветва пациентът да се ваксинира, той влиза в интернет и там излизат няколко страници антиваксинални лъжи тази ваксина колко хора била убила. Съответно с истории и снимки на хора, които може и да са починали, но те нямат нищо общо с имунизациите. Преди години имаше едно дете в България и едно във Великобритания, за които се твърдеше, че са починали от ваксината срещу рак на маточната шийка. Но се доказа, че не е така. В България детето е починало от неврологично заболяване, което на определена възраст се проявява и тази възраст е точно тийнейджърската. Момичето във Великобритания си почива от рак, нямащо нищо общо с имунизацията. То даже не е било имунизирано.

Но родителите влизат в интернет и четат 2-3 страници с подобни статии. А достоверната информация е на сайта на Министерство на здравеопазването. Само че за да стигнеш до нея, трябва да минеш няколко стъпки, тя не се явява веднага в Google. За сравнение, във Великобритания, когато търсиш информация за ваксините, веднага излизат няколко страници съобщения от тяхното министерство на здравеопазването, описание на техните програми, доклади на научни институти – достоверни неща. Това излиза в първите страници и човек като го чете, се убеждава, че ваксините са полезни и се имунизира.

Нужно е и у нас тази подробна, точна, достоверна информация, която е написана на сайта на Министерство на здравеопазването, да стане достъпна. Съответно, за това нещо се плаща. Другото, което трябва да се направи, е тази информация на сайта на министерството да се извади на челната страница. Да е интерактивно, да привлича вниманието, така че хората да го прочетат. Другият начин са тези конференции, които правим, за да може да поощрим колегите да агитират в полза на ваксините.

Другото – когато бъде съобщена фалшива информация,  че някои дете е увредено от ваксина, Министерство на здравеопазването чака доказателства, разследване, без за даде веднага коментар. След година-две приключват съдебните дела и тогава се разбира, че ваксината е набедена, че детето е пострадало от друго. А би следвало министерството, разполагайки с информация от други държави, разполагайки с профила на безопасност на ваксината, да каже, че тя не може да предизвика това заболяване. Тоест, опровержението да дойде веднага, а не след 2-3 или 5 години, и то тихомълком като съдебно решение, без никой да го е прочел и обявил в медиите.

Има разбиране по тези въпроси от екипа, който се занимава с ваксините. Той е под управлението на доц. Ангел Кунчев. Това е политика, която трябва да се провежда не само от министерството, но и от общини, от областни служби, общински здравни служби. От всички, отговорни за общественото здраве.