Връчват наградата “Борис Христов“ за втора поредна година

  • от PlovdivTime
  • 18:25, 25.05.2022

Фондация за развитие на артистични таланти (ФРАТ) ще връчи наградата "Борис Христов" на 27 май в галерия "Джуркови" в Стария град. На церемонията ще бъде представен биографичен филм на БНТ Пловдив за световния оперен бас. Сценарист на филма е журналистът Галена Паскова, режисьор – Пепа Кошишка. Филмът е създаден по повод 100-годишнината от рождението на оперния артист. 

Ролята му за популяризиране на българската култура и поставянето й сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е всепризната. На негово име беше учредена и наградата, която „Фондация за Развитие на Артистични Таланти“  присъди за първи път през 2021 г на оперния режисьор и директор на опера Пловдив – доц. Нина Найденова. 

Присъждането на отличието с името на Борис Христов търси и насърчава творци и организации с високи естетически критерии за създаване на стойностно изкуство, коментира директорът на фондацията Иван Фратев.

Сред критериите за избор на личност и/или организация от особено значение е устойчивостта на постигнатите резултати. Също така – ролята на отличените за възпитаването на вкус и създаването на трайни нагласи за потребност от изкуство.

Кой ще бъде вторият носител на наградата „Борис Христов“ ще стане ясно след прожекцията на филма на БНТ Пловдив.