Владо Пенев: Разболях се от Covid-19, докато си чесах мустака

  • от PlovdivTime
  • 08:51, 11.09.2020

Усетих точно момента, в който се разболях, както и момента, в който оздравях. Бях с мръсни ръце и нямах възможност да се измия. Това разказа в ефира на "Здравей, България" Владо Пенев в първата си публична изява след 26-дневната борба с коронавируса. Той отказа да коментира къде точно се е заразил, за да не насажда страх сред гражданите. Актьорът обаче бе категоричен, че това не се е случило нито на снимачната площадка, нито в театъра. 

"Ръцете ми бяха мръсни, когато ме засърбя мустакът. Почесах се и си казах, че, ако сега тук има вирус, му давам цяла магистрала, да се настани където трябва", обясни Владо. Той допълни, че е от хората, които стриктно спазват мерките. Според лекарите, един от главните герои в "Откраднат живот" е прекарал вируса по най-лекия начин, по който той може да бъде прекаран от човек на неговата възраст. А според Владо, заснетото във филма бързо се е пренесло в личния му живот. 

"Това може да се случи на всеки, колкото и добре да спазва правилата. Аз бях от тези хора. Получи се така, че проф. Цонев се разболя ужасно тежко, а Владо Пенев се разболя след него. Проф. Цонев ме научи какво може да се случи", сподели Пенев. Той изтъкна, че хората трябва да бъдат изключително внимателни, тъй като все още няма конкретно лечение за вируса. То се състои предимно в стимулиране на имунната система. 

Първата седмица, след като бил диагностициран, актьорът определи като кошмарна. 

"Бях с ужасно главоболие. Усещането е ужасно - нямаш никакво обоняние, вкус, като че ли съществуваш, без никаква връзка с реалността. Симптомите преминаха след около 10 дни, но през това време, освен да лежиш, нищо друго не правиш, а и да лежиш, пак не го правиш като хората. Докато бях затворен, мислех, че ще изчета всичко възможно и ще изгледам много филми, но не правих абсолютно нищо. Това е част от ужасно тегавото преживяване", разказа Владо. 

По време на изолацията неговата дъщеря го снабдявала с всичко необходимо. 

"Оставяше торбите добре опаковани пред вратата и бягаше", споделя той. 

Най-големият кошмар за актьора била мисълта, че ще предаде вируса на близките или колегите си.

"Беше по време на снимки - имах сцени близо до колеги, като веднага всички бяха изследвани. Никой нямаше коронавирус. Много съм щастлив от това, защото бе заплаха за снимките. А в това време да имаш работа, е лукс и не бих искал да ставам причина това да се прекрати", коментира той. 

Пенев апелира хората да не подценяват вируса. 

"Може да се случи на абсолютно всекиго. Но това, че аз съм имал късмет или силен организъм, не означава, че се отнася за всички", изтъква той.