Вихрони Попнеделев и Димитър Буюклийски с изложба вдъхновение в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:59, 18.09.2022
Галерия "Люнион" ни среща в изложбеното си пространство с двама художници – Вихрони Попнеделев и Димитър Буюклийски-Мичи, различни като темперамент и пластически търсения. Те са автори, чието творчество вълнува с идейния замисъл и с артистичната си освободена визия, демонстрирайки, че следват свой собствен път, без да се съобразяват с „модните“ тенденции в съвременното изкуство. Изложбата „Хармонична действителност“ включва избрани произведения от колекцията на галерия L’UNION.
 
Вихрони Попнеделев е роден художник, дарен да намира, а не да търси пластическа форма. Светът се движи пред очите му и сякаш мигом се преражда в образи. Експлозивен като характер и творец, той е автор, за когото цветът и линията са основното му изразно средство. В живописните платна, които са експонирани в изложбеното пространство, проличават връзката между художник, модел и публика. Експресията от цвят за Вихрони става водещ импулс, а картината, била тя пейзаж, голо тяло или портрет – взрив от емоции.
Мичи е художник на съвършените форми – геометрични, запазващи усещането за класическите жанрове на натюрморта, пейзажа или интериора. Чрез вглеждане в красотата и реда на предметния свят той създава нова реалност, като изважда изобразяваните обекти (вещи и хора) от контекста на временните и социалните връзки, пренасяйки ги в един идеален свят на чиста красота, пластичен порядък и пасторална хармония. Подвластен на силите свързани с историята на движението от хаоса към реда, за Буюклийски хармонията вътре и извън човека е най-важният момент за неговото съществуване. Тази негова философска платформа е майсторски вплетена в спокойните овали. Подредени на познат фон, те директно ни въвеждат в идеята на автора за хармонична действителност.
Изложбата в галерия L’union може да бъде разгледана до 10 ноември 2022 г.!