Веселка Кунчева е новият щатен режисьор в Държавна опера-Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 12:43, 11.01.2022
Веселка Кунчева е назначена за щатен режисьор в Държавна опера-Пловдив, съобщиха от музикалната институция. Името на талантливата режисьорка стои зад знакови проекти на две от трупите под тепетата - Кукления театър и Операта.
 
Веселка Кунчева е завършила магистратура по режисура за куклен театър при проф. Славчо Маленов към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2002 година и няколко години по-късно специализира филмова и телевизионна режисура при проф. Георги Дюлгеров. Веселка Кунчева е режисьор и съавтор на редица успешни постановки в страната и чужбина като сред тях са: „Пинокио забранено за деца” и „Голямото Кихотене” на Столичен куклен театър, „В тъмното“ и „Дъх“ на Младежки театър Суботица, „По ръба на небето”, „Вграждане” и „Дама Пика“ на Държавен куклен театър Пловдив, „Страх“ и „Живота Бяс“ на Държавен куклен театър Стара Загора, “Момо“ на Младежки театър „Николай Бинев“, „Последното изкушение“ на Народен театър “Иван Вазов“, „Нос“ на Театър 199 „Валентин Стойчев“.
 
През 2014 г. съвместно със сценографа Мариета Голомехова основават театралната компания „Пъпетс Лаб“, чиято цел е да изследват и търсят нови театрални способи и форми. Първият спектакъл на компанията е „Аз, Сизиф“, реализиран на сцената на Пловдивския куклен театър, с който пътуват на десетки международни фестивали извън страната.
 
Спектаклите ѝ са отличавани с престижни международни и национални награди.
 
На сцената на Държавна опера-Пловдив поставя танго операта "Мария от Буенос Айрес" и рок операта "Исус Христос Суперзвезда".