Вера Маринова представи книгата си в Пловдив, Илияна Раева и Мария Петрова уважиха събитието

  • от Валентин Видолов
  • 22:37, 16.11.2022

Едно от най-знаковите лица на българската художествена гимнастика Вера Маринова представи своята книга "Обръчите на Венера", която обхваща 70-годишната история на художествената гимнастика в България. На събитието в Дома на културата "Борис Христов" присъстваха и президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева, най-успешната пловдивска състезателка в художествената гимнастика Мария Петрова, зам.-кметът по спорта Георги Титюков и най-успешните ни гимнастички в индивидуалните надпревари в последните години - Невяна Владинова и Катрин Тасева. 

Залата беше пълна със състезателки и треньори от пловдивските клубове, които очакваха с нетърпение Вера Маринова. Община Пловдив купи 300 книги, които ще раздаде на клубовете по художествена гимнастика. Книгата е по повод 70-годишнината на българската художествена гимнастика, а Вера Маринова я определи като жанр - художествена документалистика. 

По време на представянето беше прожектиран и част от филма на БНТ посветен на 70-годишнината на художествената гимнастика в България, в която Вера Маринова разказва за всички успехи на гимнастичките ни.

Вера Маринова заяви, че Пловдив е изключително важен център в художествената гимнастика и изреди редица от най-успешните пловдивски състезателки. Тя сподели, че книгата е написана в рамките на две години и се е опитала да не изпусне нито един детайл от богатата история на художествената гимнастика в България.

Президентът на Федерацията Илияна Раева покани всички на голямото честване на 70-годишнината на художествената гимнастика в България, което ще се състои на 27 ноември в зала 1 на НДК от 17 ч. Книгата е част от честванията, посветени на юбилея. 

След края на официалното представяне Вера Маринова раздаде автографи и се снима с всички желаещи. 

Вера Маринова е алманахът на художествената гимнастика в България. Освен състезател и двукратен световен шампион тя дълги години беше и журналист в БНТ и отразяваше всички големи първенства и турнири на художествената гимнастика. Автор е и на книгата посветена на легендарния ни гимнастика Йордан Йовчев - "Срещи с динозавър".