Великите любовни истории на ХХ век: Вивиан Лий и Лорънс Оливие - любов, отнесена от вихъра

  • от PlovdivTime
  • 18:47, 19.02.2022

На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.   

Една от най-красивите двойки в елитното общество на световните знаменитости, несъмнено са актьорите Вивиан Лий и Лорънс Оливие. Тяхната любов се ражда на сцената и се разгаря в бурна страст в реалния живот. Съдбата на тази любов, обаче, не е с хепи енд - двамата минават през много изпитания на чувствата си и в крайна сметка се разделят.

В момента те са най-обожествяваната двойка не само в Холивуд, но може би и в целия свят. Освен че са нереално красиви, двамата са изключително актуални и в професионално отношение – тя е спечелила Оскар за иконичното си превъплъщение в опърничавата южняшка благородница Скарлет О’Хара в “Отнесени от вихъра”, а той е изиграл една от най-добрите роли в кариерата си – тази на Хийтклиф в “Брулени хълмове”, за която е получил номинация за Оскар.

Вивиан Лий, чието истинско име е Вивиан Мери Хартли, е родена на 5 ноември 1913 г. в индийския град Даржийлинг, недалеч от Калкута, в семейството на преуспяващ английски бизнесмен.

Още съвсем малка е изпратена да се учи в Англия в Манастира на свещеното сърце в Роухемптън. Мечтае да стане актриса и затова продължава образованието си в Кралската академия за драматични изкуства. В края на 1931 г. се запознава с Хърбърт Лий Холман, адвокат, който е много по-възрастен от нея. Скоро двамата се оженват и Вивиан прекъсва обучението си в Академията. На 12 октомври 1933 ражда единствената си дъщеря на име Сюзън.

Междувременно цял Лондон говори за превъзходната игра на Лорънс Оливие в „Ромео и Жулиета“. Любимецът на английската публика е роден на 22 май 1907 г. в Доркинг. Завършва актьорски курсове в Оксфордската школа по дикция и драматично изкуство и скоро става един от водещите изпълнители на шекспирови роли в прочутия театър „Олд Вик”. През 1930г. се жени за актрисата Джил Езмънд, която през 1936-а му ражда син.

Когато по волята на съдбата (и на самата Вивиан) пътищата им се пресичат, Лорънс вече се е прочул с новаторския си стил на сценично поведение. Той вдъхва на персонажите от пиесите на Шекспир много повече реализъм, искреност и емоции, отколкото е прието по онова време. Именно такъв го вижда за пръв път Вивиан, която едва започва сценичната си кариера. Образът на темпераментния, неотразим Ромео в изпълнението на Оливие, пленява въображението на младата актриса. Това е принцът, за който си е мечтала винаги. Поставя си за цел да гледа всички спектакли с любимия си актьор. Дръзва дори да проникне зад кулисите, за да се запознае лично с него. Поласкан от вниманието на красавицата, Лорънс ѝ отвръща със същото, посещавайки „Маската на добродетелта“ – спектакълът, който я прави известна.

Много скоро контрактът, подписан с известния продуцент и режисьор Александър Корда, ги събира на снимачната площадка за филма „Пожар над Англия“ (1937), в който Вивиан Лий и Лорънс Оливие играят романтично влюбени един в друг кралска придворна дама и морски офицер.

Трудно е да се съпротивяваш, когато самият живот ти поднася на тепсия онова, за което винаги си мечтал. През трите месеца снимки, любовта от екрана преминава в живота. Вивиан и Лорънс не крият чувствата си и често намират поводи да остават насаме.

„Невъзможно е да не се влюбиш в такава жена“, признава след време Оливие.

Лорънс и Вивиан се срещат за първи път след поредното представление на “Маската на добродетелта” в Лондон през 1936 г. Оливие отива зад кулисите да поздрави младата изгряваща звезда Лий. И ако в този момент за него това е просто благороден жест на колега към колега, Вивиан е силно разтърсена от няколкоминутната им първа среща и само след няколко часа ще сподели задъхана и развълнувана на своя приятелка, че току що се е запознала с най-магнетичния мъж на света, за когото възнамерява един ден да се омъжи. Така де, майната му на скучния адвокат!

Истината обаче е, че и на самия Оливие също му омекват колената при тази среща. Както и при всички последвали. “Не можех да се овладея, когато бях близо до Вивиан. Никой мъж не би могъл! Мразех се, задето изневерявам на Джил. И въпреки че и преди го бях правил, сега беше различно. Защото не беше само сексуално привличане. Беше любов, за която не бях молил, но която безжалостно ме връхлетя.” Година след запознанството, двамата се срещат и на снимачната площадка като част от актьорския състав на историческата драма “Англия под обстрел”. Много скоро и за слепецът става ясно, че двамата са лудо влюбени един в друг.

Огънят в сърцето на двамата актьори се разгаря и двамата не мога да устоят на любовта си въпреки всички препятствия, които се опитват да ги спрат. Вивиан има дъщеря и съпруг, Лорънс пък има новороден син и съпруга. За нито един от двамата не е лесно да се откаже от предишния си живот, но въпреки това четири години след като се запознават двамата се женят.

На сватбеното им тържество присъстват само кумата Катрин Хепбърн и кумът.

Любовта е вдъхновение за твореца. Точно поради тази причина и двамата печелят световната си слава след като се събират. Лорънс Оливие изиграва превърналия го в легендарен “Хамлет”, а за Вивиан идва ролята на Скарлет О’Хара. Всъщност това е образ, за който тя самата се бори да го изиграе. След като прочита романа на Маргарет Мичъл актрисата се свързва с агента си и го моли да й уреди прослушване, тъй като е разбрала, че се готви екранизацията.

Въпреки жестоката конкуренция Вивиан успява да спечели ролята. Сега я чака най-трудното – снимките на филма. Налага се да работи по седем дни в седмицата, понякога до среднощ. Но това не е трудното. Тя е далеч от любимия си, който работи в другия край на Америка. Вивиан пише до своя близка “Не мога да понасям Холивуд… Никога няма да свикна с него, как само го мразя”. В една от биографиите на Лорънс Оливие са описани спомените на очевидец на снимките на “Отнесени от вихъра”: “Тя проявяваше изключителен професионализъм и хъс, въпреки че трябваше да се справи с две трудности – първо, сложността на ролята и второ, липсата на Лари”.



“Отнесени от вихъра” й носи световна слава и привлича вниманието на всички към нея, но Вивиан споделя: “Аз не съм филмова звезда, аз съм актриса. Да бъдеш филмова звезда означава да имаш живот, изпълнен с лъжа и фалшива слава. Актрисите са на върха дълго време и за тях винаги има прекрасни роли”. А за нея има и награди – Оскар за най-добра актриса за Скарлет О’Хара, както и признанието на нюйоркската филмова критика.

След турне в Северна Африка, Вивиан се разболява от туберкулоза. Въпреки че лекарите й препоръчват да си почива, тя не иска да чуе и дума за прекъсване на работата си. Снима се в “Цезар и Клеопатра”, а по време на снимките разбира, че е бременна. Голямата радост от новината скоро е помрачена от на пръв поглед невинен инцидент. По време на снимки се подхлъзва и пада, което довежда до спонтанен аборт.

Помятането я вкарва в дълбока депресия със страховити прояви на истерия. Болестта й вече е навлязла в собствен ритъм: епизоди на хиперактивност, през които актрисата се гърчи в конвулсивни припадъци и неконтролируемо ръси псувни като каруцар, се редуват с дни на тотална апатия и незаинтересованост от никого и нищо.

Докато кариерата на Лий стремглаво запада заради заболяването й, тази на съпруга й го изстрелва право към звездите. Той обикаля световните сцени с “Хенри IV” и “Едип цар”. Успехите му особено впечатляват английския кралски двор и през 1947 г. година е ръкоположен в рицарство и му се дава титлата “сър” на специална церемония в Бъкингамския дворец. Но докато Оливие бере плодовете на огромната си слава, здравословното състояние на съпругата му все повече се влошава. Бракът им е поставен на изпитание

През 1948-а двойката прекарва шест месеца в Австралия и Нова Зеландия, изнасяйки представления с цел да съберат средства за театъра си. През цялото време Лий страда от ужасно безсъние, и въпреки че полага неимоверни усилия да се държи на ниво, понякога се налага да я замества дубльорка. Междувременно семейните скандали стават все по-нагорещени, а на Оливие му е все по-трудно да овладява пристъпите на съпругата си. Най-грозната сцена помежду им се случва зад кулисите на театъра в Крайстчърч, когато Лий отказва да излезе на сцената, понеже не може да си намери едната обувка. Крайно раздразнен от поведението й, Оливие не издържа и й удря шамар. Лий му отговаря със същото. Само след минути обаче тя е на сцената, с обувки назаем и с усмивка, която озарява цялото й лице. След този епизод Оливие осъзнава, че е загубил окончателно Вивиан. Загубил я е в Нова Зеландия.

Въпреки проблемите в брака и борбата с болестта, неутолимата жажда на Лий да играе не намалява. Следващата голяма роля, която ще остане в историята, идва в началото на 50-те години. След грандиозния успех на премиерата в „Бродуей“ през 1947 г., пиесата на Тенеси Уилямс „Трамвай желание“ оживява на големия екран. За главната роля на Бланш Дюбоа е взета Вивиан, а не Джесика Тенди, която първа влиза в образа на емоционално нестабилната южняшка мечтателка. Ролята обаче е комплексна и многопластова до степен, в която поставя на изпитание собствената издръжливост на актьора. На екрана всичко е съвършено, а Вивиан Лий взима вторият си „Оскар“ за главна женска роля.

Вместо обаче да я вдигне, огромният успех на филма я събаря със страшна сила. После идват отрицателните критики за ролята й в “Антони и Клеопатра”, в който играе рамо до рамо с мъжа си. Филмовият критик със статут на институция Кенет Тайнън я нарича посредствена актриса, която със своята игра разваля и тази на иначе безупречния Оливие.

Измъчвана от демоните на болестта и сломена от негативните критики, на Лий не са й останали много сили да се бори срещу другата жена в себе си. Когато пристига в Шри Ланка (тогава Цейлон), за снимките на “Пътят на слоновете”, актрисата получава нервен срив. Понеже не е в състояние да продължи ангажимента си, я отпращат обратно в Англия.

Вместо да намери покой обаче, там нещата напълно излизат от контрол. Тя признава на мъжа си, че му е изневерила с екранния си партньор в “Пътят на слоновете” Питър Финч. Често я хващат да се мотае нощно време безцелно чисто гола в градината, а когато демоните съвсем я прихванат, скача в леглото на непознати мъже, без да се замисля. Оливие знае за многобройните й изневери, но все още сърце не му дава да се раздели с нея.

През 1956-а Лий прави втори спонтанен аборт. Депресията й този път се изразява в гневни, агресивни изблици, насочени към съпруга й и членове на трупата, с която са на европейско турне. Когато се връщат в Лондон, бившият съпруг Лий Холман се притичва на помощ на Оливие и двамата се опитват да вкарат живота на Вивиан в релси.

През следващите две години съпрузите само имитират порядъчен семеен живот, понеже и на двамата е ясно, че всичко между тях отдавна е приключило. Вивиан започва връзка с актьора Джон Меривейл, а Оливие – с 22 години по-младата от него актриса Джоан Плоурайт.

Вивиан често започва да заплашва, че ще свърши със себе си, скачайки от ръба на висока скала. Лорънс не й се връзва на приказките, понеже знае, че ги говори, докато си седи във фотьойла у дома. Въпреки това постоянното й напомняне, че ще се самоубие, му действа на нервите и през май 1960 г. подава молба за развод. Когато разводът официално влиза в действие, Оливие узаконява връзката си с любовницата Джоан, от която по-късно му се раждат син и две дъщери. Лий пък заживява с Меривейл.

Въпреки че вече не са заедно, Оливие и Лий продължават да си разменят изпълнени с любов и нежност писма. В едно от тях Оливие пише: “Искам да ти благодаря за проявеното разбиране при развода. Държа се достойно, и смело, и красиво и аз много, много съжалявам, защото предполагам през какъв ад си преминала.”

Вивиан Лий му дава развод, но продължава да "живее" с него. Любовта не напуска сърцето й. Актрисата изцяло се посвещава на работата си. Единствената й утеха била надеждата, че един ден Лорънс ще се върне при нея.
Туберкулозата, обаче, обрича бъдещето й. Болестта прогресира и дотолкова влошава физическото й състояние, че Вивиан Лий умира след простуда през 1967 г.

Лорънс Оливие се жени за Джоан и преживява своята голяма любов Вивиан Лий с цели 22 години. В последните години от живота си гледал филмите с нея и плачел.

 

Kоментари

коментар
Cyril Vivian
13:56, 16.09.2023
Отговор

Please visit (http://dradodalovetemple.com) i am here to give testimony on how this powerful spell caster called Dr Adoda helped me to fix my relationship. i was heartbroken when my fiancee told me he is no longer interested in marrying me because he was having an affair with the other woman where he work. I cried and sobbed every day, until it got so bad that I reached out to the Internet for help, that was when i read a review about the great work of Dr Adoda, then i contacted him for help to get my lover back, he helped me cast a powerful (reconciliation love spell) and to my greatest surprise after 48 hours of doing the love spell my Fiancee came back on his knees begging me to forgive him We are now happily married and all thanks goes to Dr Adoda Wonders for helping me save my relationship you can contact Dr Adoda through his email address: [email protected] or WHATSAPP him on+2348112825421

коментар
Johny Dash
16:41, 16.08.2023
Отговор

Здравейте на всички, казвам се Джони Даш и пиша това във връзка с това как си върнах любовника с помощта на д-р Окpа. Той върна годеника ми в рамките на 24 часа с мощното си заклинание. Сега съм щастлив да бъда отново с любовника си, можете да се свържете с д-р Окpа за всякакъв вид проблеми във връзката и той също така лекува всички видове инфекции с билки и също така прави уголемяване на пениса, а също и с всички билки за сексуално подобряване. Това е неговият контакт: [email protected] или клетъчен номер: Whatsapp +27653527813. https://okpatempleofsoluti.wixsite.com/my-site-1

коментар
Johny Dash
16:37, 16.08.2023
Отговор

Здравейте на всички, казвам се Джони Даш и пиша това във връзка с това как си върнах любовника с помощта на д-р Окpа. Той върна годеника ми в рамките на 24 часа с мощното си заклинание. Сега съм щастлив да бъда отново с любовника си, можете да се свържете с д-р Окpа за всякакъв вид проблеми във връзката и той също така лекува всички видове инфекции с билки и също така прави уголемяване на пениса, а също и с всички билки за сексуално подобряване. Това е неговият контакт: [email protected] или клетъчен номер: Whatsapp +27653527813. https://okpatempleofsoluti.wixsite.com/my-site-1

коментар
Daisy Ross
18:09, 15.06.2023
Отговор

Върнете бившия си с помощта на заклинателя на Dr Ogundele, който спаси връзката ми, все още ли обичате и липсвате ли бившия си или искате бившия си съпруг обратно, възможността е тук да си върнете бившия, не се отказвайте още, щастие струва си да се борим. Проверете уебсайта на д-р Ogundele: (https://globalhelperman.wixsite.com/ogundeletempleofsolu) или WhatsApp, Telegram: +27638836445. Аз съм Дейзи Рос и този коментар е моята благодарност, защото този човек върна съпруга ми в рамките на 24 часа със сили..

коментар
Samantha
11:00, 26.04.2023
Отговор

Добър ден съм Саманта Грей: Имате ли нужда от помощ, за да върнете бившия си приятел или приятелка, помощ, за да накарате съпруга или съпругата ви да ви обичат сами? Свържете се с д-р Огунделе. Този човек е честен магьосник, който върна съпруга ми за мен в рамките на 24 часа. Съпругът ми изневеряваше с друга жена и отношението му се промени, но д-р Огунделе го върна за мен. Свържете се с него в WhatsApp, Telegram или Viber Chat: +27638836445. В Instagram: dr.ogundele1. Той върна съпруга ми, както обеща и силите му са безвредни.

коментар
Michelle
11:30, 10.12.2022
Отговор

МОЯТА ИСТОРИЯ. Казвам се Мишел Хол Спенсър и имах развод със съпруга си, защото той ми изневеряваше, но все още го обичам толкова много, така че потърсих помощ и намерих д-р Огунделе след няколко лъжци в интернет. Д-р Огунделе направи заклинание за мен и в рамките на 24 часа съпругът ми се върна у дома и ме помоли за прошка, това е много мощно за всеки, който се нуждае от помощ, да се свърже с д-р Огунделе в WhatsApp и Telegram на този номер: +27638836445. Той е честен и могъщ човек. Търсих помощ навсякъде, само д-р Ogundele помогна най-накрая.

коментар
Chloe Dixon
00:13, 09.10.2022
Отговор

Аз съм Клои Диксън. Чувам как хората говорят за могъщия мъж, наречен д-р Огунделе, Казват, че той може да възстанови разбитите връзки и брака, така че се свързах с него за помощ да ми върне съпруга ми след 9 години развод. След 24 часа работа съпругът ми се прибра и ме молеше за прошка. Благодарен съм и оценявам добрата ви работа. Благодаря ви и живейте дълго, за да помагате на хората в проблеми. Свържете се с Dr.Ogundele, ако имате нужда от помощ в WhatsApp: +27638836445. Споделям моето свидетелство в знак на признателност.

коментар
Fiona Trevor
22:57, 24.08.2022
Отговор

Внимание на всички: Аз съм Фиона, съпругът ми ме заплашва с развод, ако посмея да го разпитам дали ми изневерява. И той напусна дома си за 3 години, намерих контакт с д-р Огунделе, мощен заклинател, този човек върна съпруга ми при мен в рамките на 24 часа със силите си. Казах му, че ще продължа да споделям името му, защото намерих някой да говори за него, преди да се свържа с него, ако имате нужда от помощ, свържете се с д-р Огунделе на WhatsApp: +27638836445. Имейл: [email protected]. В брака ми отново има мир, благодаря ви, сър.

коментар
Sabina
13:53, 07.07.2022
Отговор

Благодаря ви д-р Огунделе! Съпругът ми искаше развод, защото се виждаше с друга жена, разбрах за страхотен магьосник. След работата на д-р Огунделе съпругът ми отмени процеса по развода. И се върна у дома след 24 часа и сега сме щастливи заедно. Казах на д-р Огунделе, че ще споделя добрата му работа, затова споделям това тук, за да знаят хората за този велик и честен човек, ако имате проблеми с връзката или брака или други проблеми, можете да му пишете в WhatsApp и Viber чат: +27638836445. Името ми е Сабина.

коментар
Mike Manning
14:51, 21.06.2022
Отговор

ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ: Казвам се Майк. Искам всички тук да ми помогнат да благодаря на д-р Ogundele за добрата му работа, този човек е страхотен магистър, който върна жена ми за мен в рамките на 24 часа със своите правомощия, след като съпругата ми замина за друг мъж за 7 години. Но д-р Огунделе я върна за мен, сега сме заедно и сме щастливи. Ако някой тук има нужда от някаква помощ, съветвам ви да се свържете с д-р Ogundele на неговия WhatsApp или Viber: +27638836445. Д-р Огунделе е човек на думите си.

коментар
Mike Manning
14:49, 21.06.2022
Отговор

ТРЯБВА ДА СЕ ПРОЧЕТЕ: Казвам се Майк. Искам всички тук да ми помогнат да благодаря на д-р Ogundele за добрата му работа, този човек е страхотен магистър, който върна жена ми за мен в рамките на 24 часа със своите правомощия, след като съпругата ми замина за друг мъж за 7 години. Но д-р Огунделе я върна за мен, сега сме заедно и сме щастливи. Ако някой тук има нужда от някаква помощ, съветвам ви да се свържете с д-р Ogundele на неговия WhatsApp или Viber: +27638836445. Д-р Огунделе е човек на думите си.

коментар
Anna Bush
21:21, 31.05.2022
Отговор

Името ми е Анна Сърцето ми беше разбито. Никога не съм вярвал, че ще си върна любовника отново, до миналата седмица, когато видях данните за контакт на д-р Огунделе и той върна любовника ми за мен в рамките на 24 часа със своите правомощия. Той е надежден за честен човек, свържете се с заклинателя чрез WhatsApp или Viber Chat: +27638836445. Толкова съм щастлив, че си върна любовника.

коментар
Williams Smith
04:05, 30.03.2022
Отговор

МОЕТО ИМЕ Е УИЛЯМ. Аз съм късметлия, че намерих истински заклинател и за да спазя думите му, д-р Огунделе върна жена ми, която ме напусна заради друг мъж след 3 години, след работата му за мен тя се върна след 24 часа... благослови ти и моят Бог те пазят в безопасност и здраве. Това е моят начин да го оценя, ако имате нужда от помощ за вашата връзка, брак и т.н. Свържете се с д-р Ogundele WhatsApp или Viber: +27638836445. Той е добър човек.