Великият Марадона оживява в графичен роман на български

  • от PlovdivTime
  • 10:34, 09.07.2021

Великият футболист на Аржентина Диего Армандо Марадона оживява в графичния роман на Паоло Касталди на български. Творбата на ИК "Жанет 45" е в превод от италиански на Нева Мичева, а адаптацията е на Кирил Златков.

Единайсет: толкова са играчите от един отбор на терена. Толкова са докосванията на топката, с които Диего Армандо Марадона (1960–2020) надиграва английската защита и вкарва Гола на века на 22 юни 1986 г. Толкова са и главите в тази книга. Нейният автор Паоло Касталди разказва знакови моменти от живота на несравнимия аржентинец в рисунки и текст, с възхита и признателност, чрез факти и фантазия. В приложение има биография с най-важните събития от шестте десетилетия на Марадона, както и препратки към книги, песни, филми и дори едно вино с неговото име.

Книгата се предлага с две различни корици – като за истински ценители.

„Графичен роман, който не се стреми да е биографичен, не тече праволинейно и не осветлява тъмните страни на своя герой и неговите скандали, а обрисува аурата на човека, въздействието му върху тифозите и Неапол. Портрет, който не държи на реализма и придава почти легендарен характер на футболиста...“, пише CritiquesLibres.

„При все че „Диего Армандо Марадона“ е комикс за футболист и – естествено – говори за футбол, авторът от самото начало се старае да насочи вниманието към най-митичната и епична зона от разказваното, най-подобната на съновидение", пише и El Correo.