Великата Цветана Манева отбелязва 80-годишнина на Античния театър

  • от Мария Луцова
  • 09:59, 16.02.2024

Пловдив ще отбележи 80-годишнината на великата Цветана Манева със специален спектакъл на Античния театър на 27 май от 20.30 ч. "За любовта... Честит рожден ден, Цветана" на Яна Борисова и с музиката на друг пловдивчанин - Милен Кокушаров, ще събере на една сцена Стефан Вълдобрев, Александра Сърчаджиева, Снежина Петрова, Вежен Велчовски, Петър Антонов, Силвия Петкова, Александър Сано и "Нощните рицари" Александър Евгениев, Владислав Стоименов, Спартак Панталеев, Кристиян Негалов, Георги А. Богданов, Кирил Недков, Петър Петров. Естествено голямата звезда и специален гост е Цветана Манева. За да бъде още по-красиво и въздействащо ще звучи и музика на живо в изпълнение на Милен Кукошаров и Борис Таслев.

Спектакълът „Честит рожден ден, Цветана“ е създаден специално за 80-годишния юбилей на изключителната актриса Цветана Манева. Това е уникално театрално-музикално преживяване, което ще събере на една сцена различни актьори, които ще играят в чест на една от най-големите актриси на България. Един изумително смешен и покъртително откровен разговор за рождените дни, щастието, вълнението, копнежите и всичко, което никога не посмяваме да изричаме, но страшно много ни вълнува. И всичко това на фона на приказна музика.

Ще се насладите на текстове и спомени, изпълнени от любими колеги на Цветана Манева, с които тя излиза на една сцена, харесва и обича. Това са изключително талантливи артисти, които респектират, вдъхновяват и вълнуват, с огромния си талант. Освен тях в спектакъла, с виртуалните си поздрави ще се включат и много други актьори и близки на актрисата. И както на всеки рожден ден ще има една голяма изненада.

"Благодарение на "Честит рожден ден, Цветана" всички можем да отворим сетивата си за това огромно емоционално море, което тази актриса представлява. Цветана Манева е моя голяма страст, моята голяма тема като автор, която аз винаги ще следвам, а тя винаги ще ми предстои. Цветана е символ на таланта, на вдъхновението, на дишането, на радостта, и на концепцията за щастие. В момента тя е единствената актриса, която приживе е възприемана като икона. Огромна стихия с размери и сила без аналог. Няма друг начин, по който да ѝ засвидетелстваме всичко, което изпитваме към нея, освен сцената", казва драматургът Яна Борисова.

Цветана Манева е родена на 30 януари 1944 г. в Пловдив. Учи в ОУ "Душо Хаджидеков" и гимназия "Лиляна Димитрова" (днес СУ "Патриарх Евтимий"). Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш. Дебютът ѝ е на сцената в родния град като Еболи в "Дон Карлос" на Фридрих Шилер. От 1967 до 1979 г. е част от трупата на Пловдивския театър като част от легендарната група артисти на Младежка сцена. Оставя незабравими знаци с ролите си - Нора в "Нора" от Ибсен, "Ромео и Жулиета" на Шекспир като Жулиета, "Двама на люлката", в който си партнира с Явор Милушев. Кулминацията е "Медея" от Еврипид на сцената на Античния театър. И всички тези върхови роли тя сбъдва с режисьора Любен Гройс. След 10 години, посветени на Пловдив, двамата се присъединяват към театър "Сълза и смях".

Безброй са забележителните ѝ роли в киното във филми като "Последна дума", "Трудна любов", "Дами канят", "Мера според мера", "Мечтатели" и много други.

Цените на билетите за юбилейния спектакъл са 40, 50 и 60 лв.