Ваня Стефанова представи новата си изложба „Облачни улици”

  • от PlovdivTime
  • 08:39, 02.07.2017

от Паулина Гегова

Преди няколко дни ви запознахме с новото галерийно пространство „Лабиринт”, което Елена Калпакчиева е пригодила за нови творци. Втората изложба в галерията носи кокетното наименование „Облачни улици” и е дело на пловдивския художник Ваня Стефанова.

Ваня започва да се занимава с изобразително изкуство от 3 клас в кръжок за малка пластика. Кандидатствала е в Художествената гимназия „Цанко Лавренов” и в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства град Пловдив, където я приемат със специалност Грим и перуки. Продължава образованието си в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, специалност Сценография и костюми.

През 2006 г. е един от създателите на първия в града базар за ръчноправени продукти „Хендмейд дей”. Дебютната й самостоятелна изложба се състои през 2016 г., а през същото лято става участник и организатор на пленер в Синеморец.

В петък Ваня Стефанова изпълни галерия „Лабиринт”. Талантът й се откроява от останалите с позитивните сюжети и цветове, които използва. Картините й представляват живопис със смесени техники. Нарисувани са главно с акрил и масло. Прави още монотипии, керамични пана и кукли, експерименти с глина и колажи. Набляга на екстериори, защото е любител на природата и точно тя я вдъхновява. В колекцията могат да се видят зимни теми, морски приключения, лодки, птици.

Рисувам най-вече за себе си. За мен не е толкова важно дали работата ми ще види бял свят. Важното е, че се чувствам добре докато рисувам, коментира художничката.

Съзерцавайки картините й наистина се чувстваш добре. Тоновете са светли, липсва тъмнина. Те са носител на положителни емоции. Самото име идва от метеорологичното явление, в което облаците се нареждат по такъв отсечен начин, че напомнят за улици и магистрали.

Изложбата ще се помещава в галерията до 14-ти юли и всеки, който иска да се докосне до нея може да го направи през делничните дни от 17:00 до 19:30 часа.