Вълнуващи истории за японския бит и култура разказва Юлияна Антонова-Мурата

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 07.06.2022

Юлияна Антонова-Мурата, един от най-интересните разказвачи на истории за японския бит и култура, ще представи пред пловдивската публика своята нова книга „Сан сан, Япония“ на 16. юни от 18.30 часа в Голямата конферентна зала на Дома на културата "Борис Христов".  Авторката е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух.  Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението да говори с хората така, че да разкрият дълбините на сърцата си и дарбата да го опише изящно като в японска гравюра, превръща двете ѝ предишни книги „Моши моши, Япония“ и „Уки уки, Япония“ в бестселъри.

Новият сборник с разкази „Сан сан, Япония“ е естествено продължение на стремежа ѝ да раздипля пред читателя – пласт по пласт, многоликата душа на японската култура  и начин на мислене.  А когато това е направено с обич, разбиране и преклонение, винаги докосва сърцето. „Сан сан, Япония“ е онзи светъл лъч, който пронизва съзнанието, за да остави следа.

Юлияна е родена в София, но живее от години в Япония. Била е омъжена за японец, от когото има син. Години по-късно, след като се разделя с бащата на детето си, среща друг японец, с когото живее и до днес, щастливо свързана в брак. Извън тази лична информация, биографията на Антонова е свързана с дипломатическа работа в българското Министерство на външните работи. Тя започва кариерата си там в средата на 90-те години като аташе, за да достигне до ранг пълномощен министър. По-голямата част от професионалната ѝ кариера преминава в Азия - Китай и Япония. Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91 немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, след което немска филология и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Била е преподавател в Медицинския университет в София. Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец тя има възможността да живее на различни места по света - Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любопитство и описва с любов. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където Юлияна живее и до днес със семейството си.

В медиите името на Юлияна Антонова бе споменавано преди години, но по съвсем различен от литературата повод. След земетресението във Фукушима през 2011 г. посолството ни в Токио осъмна без консул, защото дипломатът, който бе на този пост, напусна спешно страната поради страх от повишена радиационна активност. От министерството в София спешно повериха консулската работа на Юлияна и така за дълго време посолството на България в Токио стана неин дом, където често се налагаше да работи и през нощта. Тогава вероятно е времето, в което и малкото българи в Япония, които не са знаели или чували за Юлияна преди това, разбират за нея.

За това, което прави за сънародниците ни и за цялата ѝ дейност в посолството в Япония,  в министерството в София започват да валят похвали и благодарности. Нещо, с което ведомството  не е свикнало, защото обикновено българите в чужбина имат предимно оплаквания към задграничните ни мисии.

След края на мандата си Юлияна остава да живее със семейството си в Токио, но продължава да помага на всеки, който ѝ се обади. Всъщност обажданията никога не спират, защото тя има навика да раздава телефона си на всеки и да се хвърля във всевъзможни каузи и дори приключения заради хора, които не познава.

"Като служител в посолство знам, че не бива да се разпространяват чужди лични данни. И никога не съм го правила. Сега обаче ви моля да запомните следното. 08042042060. Това е моят телефон в Токио и всички вие, ако по един или друг повод се намирате там, знайте, че сте добре дошли в моя дом".

Това каза самата Юлияна пред стотиците събрали се на представянето на първата ѝ книга в София. И тези думи са достатъчно показателни за това какъв човек е.

Умението ѝ да комуникира с напълно непознати, сякаш са ѝ приятели от детинство, всъщност е една от странностите в характера ѝ, но именно на това се дължи и появата на книгата "Моши моши, Япония". Юлияна Антонова започва да споделя на страницата си във фейсбук кратки разкази - свои впечатления и размисли за живота в Япония. Тези малки текстове са толкова интересни и впечатляващи, че привличат вниманието на много потребители в мрежата. Така тя спечелва още хиляди приятели във фейсбук, които започват да я окуражават да събере всички тези импресии в книга. Редактор на "Моши моши, Япония"е писателката и журналист Мария Касимова.

Организатор и домакин на срещата в града под тепетата е отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив.