В пандемията: Пловдивчанин сътвори песен и клип в подкрепа на хората в изолация

  • от Мария Луцова
  • 16:40, 22.08.2020

Илиян Колев, известен в музикалните среди като И'Ко, е китарист и изпълнител. Възпитаник е на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. Макар да е родом от Ямбол, избира Пловдив за свой дом. Причините? Любов - към магичния хилядолетен град и към една пловдивчанка, която става партньор в живота му и муза. Илиян участва в различни пловдивски проекти - Ел Пасо, Гита Петкова. Понастоящем е част от „Soulmate”, които повече от 10 години присъстват на музикалната сцена в града под тепетата. След „Всъщност”, И'Ко създава втори видеоклип „Не Сме Сами”, чиято премиера предстои на 23 август в рамките на Капана Фест. 

- И'Ко, хората по време на изолацията се бяха затворили в себе си, с неяснота за бъдещето. Какво ви провокира да напишете песен и да заснемете клип?

- Животът ни беше спрял на пауза, а аз като мислещ и емоционален човек започнах да си задавам въпроси – какво е, ако всичко свърши, ако няма звук дори? Дали „заедно” дава надежда – надежда за нас и за децата ни? Какво е да устоиш? Това бяха въпросите, които ме провокираха да напиша текста към песента. След това се родиха и думите. Всичко това провокира и Пейо Иванов, който се замеси като автор, режисьор и оператор на клипа към песента.

- Заедно? В тази ситуация? Звучи трудно…

- Точно това искам да направя с песента - да накарам хората да видят позитивното в ситуацията с Covid - 19. Не се поколебах да споделя с тях интимни свои мисли, защото „заедно” е силен ключ към и за хората. Още от времето на Кубрат силата е в това „заедно”. Държах да изкажа и своята благодарност към хората на първа линия – лекари и доброволци. Най-доброто място за премиера на клипа и песента ми се стори Капана Фест. Там традиционно се събира младежкият потенциал, настоящето на нашия град, на нашето общество. Искрено се надявам с песента да  вдъхновя много хора да не се усещат отчаяни и сами.

- Ако трябва с усмивка и текст да представите себе си, кой е И'Ко?

- Илиян Колев е супер стар, 

Само на четиридесет, но с китара.

Супер айляк, защото няма как.

Свиря и си пея, най-вече по здрач. 

Дъщеря си имам и съпруга дори,

Живота минава с музика и игри. 

Какво да кажа - просто устроен съм, 

обичам спорта и много сън.   

-  Не сме ли сами?

- Да, вярвам, че хората не са сами. Че има някой, който мисли за тях. Аз си представих онези, които са в принудително откъснати от семействата си заради изолацията, лекарите, медицинските работници, доброволците, които не могат да се приберат у дома заради риска. Така от един много емоционален разговор със самия себе си, от една тема, изсвирена спонтанно на китарата, се роди „Не Сте Сами”. И не на последно място от желанието да споделя нещо хубаво, с тези, чиито сърца търсят емоционална подкрепа.

- Разкажете повече за премиерата, с какво ще е съпроводена? 

-Премиерата на песента и видеоклипа ще бъде в рамките на Капана Фест на 23 август. От 19.30 ч. на голямата сцена в Капана, със специално сформирана група, ще изнесем кратък концерт с мои авторски песни. Премиерата на видеото ще се състои след 22.30 ч. на малката сцена.