В Деня на св. св. Кирил и Методий: Операта получи щедро дарение от името бивша хористка

  • от PlovdivTime
  • 12:23, 11.05.2024

Държавна опера-Пловдив отбеляза деня на светите братя Кирил и Методий с дарение от д-р Петко Арнаудов. По волята на съпругата си д-р Мария Павлова-Арнаудова, която е била хорист в институцията при основаването ѝ, той предостави крупна сума за подпомагане на дейността и учредяване на стипендия за музиканти. От днес хоровата зала в институцията ще носи името на Мария Павлова-Арнаудова.

„Приемаме този затрогващ жест не само като благородно и щедро деяние, но и като един невидим мост от началото на нашия театър към неговото настояще”, изразиха своята благодарност от Операта. 

Д-р Мария Т. Арнаудова е родена на 25 октомври 1933 г в Пловдив. Като дете израства край железопътните гари на няколко села, където баща ѝ служи като началник. Тя е ученолюбиво момиче, което получава изключително възпитание въпреки трудностите по време на войната. Учи цигулка и посещава Девическата гимназия в Пловдив. Мецосопран с красив глас, тя пее в църковен хор, а по-късно и в хора на Държавна опера–Пловдив, докато е приета в Медицинския университет в Пловдив. След като получава диплома за лекар, тя работи за Министерството на общественото здраве. 

Мария печели стипендия за научна степен по микробиология в Карловия университет в Чешката република и защитава дисертацията си през 1969 г. по време на Пражката пролет. Тъй като не може да се завърне безопасно у дома, тя заема постдокторска позиция в Масачузетския университет в Амхърст, САЩ, където намира гостоприемна среда и приятелства за цял живот. Изследователските ѝ интереси са насочени към туморни вируси и химически канцерогени и през 1972 г. тя започва работа в Брукхейвънската национална лаборатория. С упорство и с помощта на много приятели от Амхърст и Брукхейвън тя успява да доведе дъщеря си и сестра си в САЩ. 

През 1984 г. става старши медицински служител в Службата за здравни изследвания към Агенцията за опазване на околната среда и председател на Работна група за тумори, причинени от околната среда и сърдечни и белодробни заболявания, като представя поне осем годишни доклада пред Конгреса на САЩ. През 1994 г. заема позицията на национален експерт по токсикология към Службата за безопасност на околната среда и здравето към Министерството на енергетиката на САЩ.

Мария e истинска личност, природна стихия, дива в най-добрия смисъл на думата. Любовта ѝ към музиката и оперното пеене, нейната страст към съвършенство и амбицията ѝ да промени света изпълват живота ѝ и будят възхищение. 

Напуска ни 1 февруари 2022 г в родния си град.