Ученичка от Английската представи първата си книга

  • от PlovdivTime
  • 17:32, 10.05.2017

„Понякога една прашинка е достатъчна да подбуди творческото вдъхновение на човек, но е важно как интерпретираш света около себе си. За мен исполинът на вдъхновението е природата, и особено тази притихналост, хармония и красота, която се крие в гората. Няма нищо по-вдъховяващо от това, което мога да открия в нейните дебри”. Това заяви деветокласничката Анна Велкова от  Английската гимназия в Пловдив на официалната премиера на нейната първа книга „Скритите истини”.

Сборникът с разкази на стипендиантката на Общество „Nota Bene” бе представен на празника на училището в Международния панаир вчера. Да поздравят 16-годишната писателка дойдоха нейни съученици, учители, директорът на Езикова гимназия „Пловдив” Николай Радев и Парашкева Иванова, главен редактор на „Трафикнюз” и член на ръководството на Общество „Nota Bene”.

Съучениците на Анна – Димитър и Боян, прочетоха няколко от най-хубавите истории в книгата.   „Прочитайки есетата, разказите и импресиите на Ани, си зададох въпроса какъв е смисълът на словото, ако не е онзи изконен копнеж на душата, която иска по някакъв начин да наподоби Твореца в неговото първоначално усилие да създаде този свят.

Смисълът на човешкото слово е да бъде чуто и да ни накара да се замислим. Да провокира у нас някакви трепети, чувства и мечти. Смисълът на знанието пък е да станем по-добри в ежедневието си и в простичките отношения с хората”, подчерта учителката по литература Лидия Василева. Тя пожела нови успехи на отличната си ученичка.

В приветствието си Парашкева Иванова отбеляза, че в творчеството си Анна е намерила пресечната точка между разностранните си интереси – литературата и физиката и астрономиятта.

 Миналата седмица деветокласничката заедно със своя съученик Димитър Фердинандов спечелиха първо място на националния етап на Европейското астрономическо състезание за младежи „Odysseus II“ с проект за пътуване към далечни галактики и продължават уверено към финалите.

Главният редактор на „Трафикнюз” пожела на Анна един ден да рапортува от „Trappist-1” - откритата наскоро от НАСА планетарната система, намираща се на 39 светлинни години от Слънчевата система. Сборникът „Скритите истини” на Анна Велкова ще бъде представен пред пловдивската публика на 31 май от 18 часа в Балабановата къща.