Учебна компания от Карлово може да стане най-добрата в Европа! Да я подкрепим

  • от Добринка Димова
  • 08:35, 24.07.2020

Учебна компания от Карлово може да стане най-добрата в Европа, пише TrafficNewsЕва Караиванова, Виктория Трифонова, Петя Кръчмарова и Яна Цветкова спечелиха тазгодишното Национално състезание на учебните компании "Изгряващи звезди" 2020. Сега момичетата участват в европейското състезание със своите здравословни шоколадови бонбони с пълнеж от домашно сладко от рози и бадемов веган ганаш.

Припомняме, че единадесетокласничките от СУ "Васил Левски" в Карлово с ръководител Спаска Бистрашка създават своята учебна компания "Калиопа" преди четири години по програма на Джуниър Ачийвмънт. Нестандартните им сладкиши вече се радват на огромен интерес, а с тях момичетата са черпили президента на България Румен Радев, столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и десетки чуждестранни туристи на Празника на розата и лавандулата в Карлово.

Първо майторят кукли, облечени в народни носии, защото искат да се придържат към традициите и родното си място. Впоследствие решават да отглеждат четири декара розови насаждения, от които започват да правят сладко от рози и сапуни. Дестилират и розова вода в архитектурен комплекс „Старинно Карлово”. Миналата година произвеждат първите си шоколадови бонбони със сладко от рози, с които печелят второто място на Националното състезание на учебните компании „Изгряващи звезди 2019 г.”. Последвали множество запитвания  за здравословен вариант от хора с непоносимост към лактоза или такива, които по някаква причина не приемат захар. И така се ражда идеята за здравословните бонбони, с които спечелиха тазгодишното състезание.

Финалите на европейското състезание се провеждат на два етапа – презентация и представяне пред жури, както и открито гласуване, в което отборът се състезава за наградата на публиката. Всеки може да подкрепи момичетата, като гласува за тях до 12.00 ч. на 24 юли.

Гласувайте ТУК