Трима учени от Пловдив сред най-добрите в света

  • от Добринка Димова
  • 09:36, 20.11.2021

Трима учени от пловдивски университети са в първите 2% на най-добрите в света. Това са д-р Ангел Джамбов от Медицински университет – Пловдив, Г. Василев от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски и Алберт Кръстанов от Университета по хранителни технологии.

Това показва авторитетната класация на Станфордския университет. Рейтингът обхваща над 9 млн. учени от цял свят, които са публикували в авторитетни международни списания, отpазени в базата данни SCOPUS.

Василев и Кръстанов са отличени за цялостен научен принос на Станфордския университет за 2021 г. В тази категория, разделена на две части, намират място общо 72-ма учени от България. В топ 1% от страната ни са 17 българи. Сред тях са министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и заместник-министърът акад. Константин Хаджииванов. Тук е включен и един чуждестранен професор, който преподава в Тракийския университет в Стара Загора.

В топ 2% на тази класация влизат още 55 български учени. По-голямата част от тях работят в Българската академия на науките (41). Следват Софийският университет с 11 учени, Химикотехнологичният и металургичен университет (5).

Освен общата класация за цялостно кариерно развитие, тази година Станфордският университет публикува и класация на най-добрите учени според влиянието им върху развитието на световната наука през предходната година. В първия 1% на годишната класация за 2020 г. има 19 български имена. Сред тях е и това на д-р Ангел Джамбов, който през 2019 г. спечели и голямата награда „Питагор“ за принос в науката за млад учен. Общо 48 са българските учени в първите 2%.  

Класацията на Стандфорския университет обхваща първите 2% от всички 22 научни области и 176 подобласти. Общият индикатор се изчислява въз основа на стандартизирана информация за цитирания, цитирания с изключени автоцитирания, H-индекс, Hm-индекс, коригиран за съавторство, както и за цитати на статии в различни позиции на авторство.  

На снимката: Д-р Ангел Джамбов при получаване на награда „Питагор“